Na parkingu iza Franjevačke

Mostar: Gužve na 'drive-in testiranju'

Uzimanje uzoraka provodi se po principu DRIVE-IN
Lifestyle / Zdravlje | 28. 10. 2020. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velike gužve su na parkingu Franjevačke crkve u Mostaru, gdje je od danas počelo testiranje građana na prisustvo Sars-CoV-2.

Dom zdravlja Mostar jučer je za Bljesak.info rekao kako se provode testiranja na osobama koji su pozitivni i koji su bili u kontaktu s pozitivnom osobom.

''Pacijenti koji su pozitivni ili oni koji su suspektni na COVID-19, pregledavaju se u posebnoj, izdvojenoj ambulanti, odnosno Febrilnom punktu u sklopu Izolatorija Doma zdravlja Mostar, što donekle predstavlja sigurnost za neometan rad i pružanje ostalih usluga u ovoj ustanovi'', rekla je Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Foto: Bljesak.info / Gužve na testiranju

Kako se vrši liječnički nadzor pacijenata u izolaciji?

''Obveza je svakog pacijenta kojem je propisana izolacija, da se redovito javlja svome obiteljskom liječniku i izvješćuje ga o svojem stanju. Liječnik shodno stanju pacijenta organizira daljnji tijek praćenja i eventualnog liječenja. Po potrebi se obavljaju kućne posjete, a pacijenti sa težim simptomima se upućuju na dalju obradu u Febrilni punkt ili eventualno u Covid bolnicu'', kaže Popovac, dodajući:

''Želimo napomenuti da su, zahvaljujući dobroj organizaciji menadžmenta Doma zdravlja Mostar predvođenim ravnateljem Mariom Kordićem, naši obiteljski liječnici dostupni 24 sata na telefon, što je rijetka praksa bilo gdje u svijetu. Naručivanje i obrada u Febrilnom punktu se obavlja u istom danu, dostupnost kućnih posjeta COVID pozitivnih pacijenata je na visokoj razini i, vjerujemo, mnogo pristupačnija u odnosu na regiju. Organiziran je prijevoz težih pacijenata, kao i svih socijalno ugroženih i ranjivih skupina, do Febrilnog punkta, pregled i dijagnostika se vrše na jednom mjestu te u slučaju potrebe davanje intravenskih infuzija i prijevoz do kuće'', kazala je Popovac.

Kopirati
Drag cursor here to close