Zahladilo

Mostar: Ambulante se pune, sezona gripe na pragu

Sezona gripe na pragu, zbog viroza u Mostaru ambulante pune pacijenata
Lifestyle / Zdravlje | 26. 11. 2017. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ambulanta obiteljske medicine Balinovac

Sezonu gripe ove, baš kao i svih prethodnih godina, donijeli su prvi hladniji jesenski dani, piše Večernji list BiH. Čekaonice u ambulantama već se lagano pune. Iako sezona gripe još uvijek nije zavladala u punom mahu, ona je svakako na pragu, dok prehlade i viroze već neko vrijeme vladaju. Univerzalnoga lijeka ili načina kako se ne zaraziti nema, no jedan od načina preventive je cijepljenje.

Kako se prenosi?

O dobnoj skupini koja je najzastupljenija kada je riječ o ovoj vrsti oboljenja, kao i preventivnom načinu djelovanja Veernjak je razgovarao s dr. Editom Černi Obrdalj koja je kazala kako su gripom najčešće pogođena djeca.

''Virusne bolesti, koje se prenose kapljično, kihanjem i kašljanjem, najčešće pogađaju vrtićku i školsku djecu te mladež. Zatvoreni prostori i prenapučenost prostorija pogoduju širenju zaraze '' kazala je Černi Obrdalj.

''U najvećem riziku od obolijevanja od gripe su djeca do pete godine života, trudnice, osobe starije od 65 godina te općenito kronični bolesnici. Time se prvenstveno misli na oboljele od bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, šećerne bolesti te zatajenja jetara i bubrega. Za osobe iz tih skupina komplikacije gripe mogu biti teške, čak opasne za život'', dodala je u razgovoru. Pitali smo je i kako preventivno djelovati.

''Spriječiti zarazu nije lako, ali se općim i individualnim mjerama može preduhitriti. Osnovno je ostati kod kuće za vrijeme bolesti te pokrivati usta i brisati nos papirnatim maramicama i higijenski ih odlagati, a ruke višekratno temeljito prati toplom vodom i sapunom. Preporučuje se redovito pranje i dezinfekcija površina u blizini oboljele osobe. U sezoni gripe potrebno je izbjegavati okupljanja u zatvorenim prostorima i treba redovito provjetravati radne prostorije i dom. Ako ste u kontaktu s oboljelom osobom, važno je držati odstojanje i izbjegavati nepotrebno dodirivanje vlastitih usta, nosa i očiju rukama zbog lakše mogućnosti širenja zaraze'',  ispričala  je ova liječnica.

Kada je riječ o trajanju gripe, ističe kako su u normalnim uvjetima osobe zarazne do sedam dana, dok imunonedostatni bolesnici i djeca mogu biti zarazni i dulje od deset dana.

Kako preventivno djelovati

Kad je sezonska gripa u pitanju, najbolji način prevencije je cijepljenje. Cjepivo je svima preporučeno, a osobito već spomenutim osobama u riziku od obolijevanja.

''Cjepivo je neškodljivo, a ne smiju ga primiti jedino djeca mlađa od šest mjeseci života, osobe koj

e su imale alergiju na cjepivo ili pak alergiju na jaja i želatin'', ističe dr. Černi Obrdalj. Dodatna preporuka u ove zimske dane odnosi se na prehranu. Unošenje svježeg voća i povrća bogatog vitaminima, osobito vitaminom C, u više obroka dnevno, jača obrambeni sustav i povoljno djeluje u zaštiti organizma od gripe i drugih virusnih bolesti dišnog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close