Dijabetes je '' tihi ubojica ''

Mostar: 78 novooboljelih od gestacijskog dijabetesa u ovoj godini

''Dijabetes je bolest koja se može prevenirati''
Lifestyle / Zdravlje | 14. 11. 2018. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Broj novooboljelih od dijabetesa u ovoj godini raste, gdje je prijavljeno čak 78 novih slučajeva gestacijskog dijabetesa'', izjavljuje za Bljesak.info dr. Erdin Alajbegović šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko - neretvanske županije.

Gestacijski dijabetes utječe na 18 milijuna rođenja svake godine. Povezan je sa povišenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 i kod majke i kod djeteta, rečeno je prilikom akcije besplatnog mjerenja nivoa razine šećera u krvi koju je organizirao Zavod za javno zdravstvo HNŽ.

Foto: Bljesak.info / Akcije u Mostaru

''Dijabetes je 'tihi ubojica' polako ubija nervne završetke i zdrave stanice organizma što dovodi do teških komplikacija'', dodaje Alajbegović.

Ako se ne liječi stalno visoka koncentracija šećera u krvi, objasnio je, može dovesti do teških komplikacija kao što su srčani udar, gubitak vida, gubitak ekstremiteta i zatajenje bubrega.

Rana dijagnoza je početna točka za dobar život s dijabetesom. Što osoba duže živi sa nedijagnosticiranim i neizliječenim dijabetesom, to je vjerojatnije da će njeni zdravstveni ishodi biti lošiji.  

Foto: Bljesak.info / Akcije u Mostaru

"Dijabetes je bolest koja se može prevenirati", potvrđuje Alajbegović.

Podsjećamo da je 14 milijuna KM Hercegovačko – neretvanska županija potrošila na pokrivanje troškova inzulina i lijekova za dijabetes. U 2018. godini ima 11.285 osiguranika koji koriste lijekove za dijabetes i taj broj kontantno raste.

Inače, povodom Svjetskog dana dijabetesa akcije su se održale i na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' i Mepas Mallu.

Foto: Bljesak.info / Akcija na Univerzitetu Džemal Bijedić
Kopirati
Drag cursor here to close