Ospice

Mostar na korak do epidemije: Necijepljena djeca ne mogu u vrtić

Na sastanku koji je, u četvrtak 23. svibnja, održan s predstavnicima Vlade HNŽ, zdravstvenih ustanova i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, bilo je govora i o proglašavanju službenog stanje epidemije, no za sada takva odluka još nije na snazi.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 05. 2019. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno je na području HNŽ evidentirano 14 osoba oboljelih od ospica zbog čega je Zavod za javno zdravstvo HNŽ donio i 'Mjere za sprječavanje širenja virusa morbila u vrtićima', kojih se roditelji, te oni zaposleni u vrtićima, trebaju držati.

Na sastanku koji je, u četvrtak 23. svibnja, održan s predstavnicima Vlade HNŽ, zdravstvenih ustanova i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, bilo je govora i o proglašavanju službenog stanje epidemije, no za sada takva odluka još nije na snazi.

''Poduzeli smo sve potrebne mjere, obuhvatili vrtiće, bolnice. Domovi zdravlja rade svoj posao te ćemo raditi i na pojačavanju imunizacije. Na sastanku smo donijeli odluku o poduzimanju svih protuepidemijskih mjera kako se ovo dalje ne bi širilo, i dobio sam punu podršku od ministra zdravstva, Gorana Opsenice, da krenemo u sve te aktivnosti'', rekao je za Bljesak.info Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Avdić ističe kako ne postoji određeni broj oboljelih na osnovu kojeg se treba službeno proglasiti stanje epidemije, nego da se promatra cjelokupna situacija.

''Ne držim se broja, nego ako procijenimo da je stanje uzelo maha, da se širi i da je van naše kontrole tad stupa na snagu takva odluka. No, mi smo jučer poduzeli sve mjere i donijeli odluke kao da smo i proglasili epidemiju'', objašnjava Avdić i apelira na roditelje koji, kako kaže, trebaju shvatiti da je cijepljenje jedini lijek protiv ovoga.

Djeca koja nisu cjepljena ne trebaju dolaziti u vrtić

Od 14 oboljelih, kako ističe Avdić, dvije su medicinske sestre zaposlene u 'KB dr. Safet Mujić ', jedan slučaj je zabilježen u Konjicu, jedan u Prozor- Rami, a većina oboljelih su djeca.

U 'Mjerama za sprječavanje širenja virusa morbila u vrtićima' , kojih se roditelji, te oni zaposleni u vrtićima, trebaju držati, istaknuto je, između ostalog, da djeca koja nisu cijepljena ne trebaju dolaziti u vrtić.

''Dobili smo naputak od Zavoda za javno zdravstvo HNŽ o mjerama koje i mi trebamo poduzeti, a to su između ostalog da još jednom provjerimo dokumentaciju djece o cijepljenju i da djeca koja nisu cijepljena budu poslana u Cijepni centar, a u međuvremenu da ne dolaze u vrtić. To je odluka zdravstva i mi to provodimo, a to što pojedini roditelji negiraju odluke i pravilnik ministarstva zdravstva mi na to ne možemo utjecati'', rekla je za Bljesak.info Danijela Kegelj, ravnateljica Ustanove Dječji vrtići Mostar.

Cijepni centar u pripravnosti

Kegelj je istaknula kako, od oko 470 djece koja trenutno borave u njihovim vrtićkim jedinicama, njih oko 100 nema uredan cjepni status, no da to nije razlog za podizanje bilo kakve panike.

 

U Domu zdravlja Mostar su nam potvrdili broj oboljelih od ospica te istaknuli  kako je cijela priča oko epidemije rezultirala time da se u petak. 24. svibnja, do 9 sati u Cijepnom centru, koji djeluje pri njihovoj ustanovi, cijepilo 31 dijete. Ističe kako su u pripravnosti , spremni za poduzeti uobičajene mjere koje se provode u ovakvim situacijama, te da se i u posljednjih godinu dana, u njihovom Cijepnom centru, što se tiče broja cijepljenje djece, stanje generalno popravlja.   

''Svake zime to bude u opadanju jer roditelji čekaju da prođu viroze i sezona gripe da bi se djeci podignuo imunitet, no ono što mogu potvrditi jeste da se kod nas povećava broj roditelja koji dolaze cijepiti djecu'', govori za Bljesak.info Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Popovac naglašava kako su roditelji koji ne cijepe djecu svima generalni problem i nažalost uzrok svega ovoga, zbog čeka i Dom zdravlja Mostar sustavno radi  na planu komunikacije i sudjeluje u brojnim projektima  kojim nastoje animirati roditelje koji ne žele cijepiti djecu.

Poziv iz Vlade HNŽ

Iz Vlade HNŽ su se oglasili priopćenjem u kojem ističu kako je Zavod za javno zdravstvo F BiH osigurao dovoljan broj MMR cjepiva koje se distribuira županijskim zavodima za javno zdravstvo, te apeliraju na roditelje da obvezno cijepe djecu.

''Zbog slabe procijepljenosti kao i mogućnosti pojave epidemije apelira se na roditelje da obvezno cijepe djecu. Također, istaknut je značaj imunizacije i podizanja cijepnog obuhvata (95 % i više), jer ukoliko se netko ne cijepi on ugrožava, ne samo svoj, već i živote drugih'', stoji u priopćenju Vlade HNŽ.

Inače, morbili su jedna od najzaraznijih bolesti koja se prenosi vrlo lako s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem (kašljanje, kihanje), kao i preko predmeta koji su svježe kontaminirani sekretima iz grla i nosa. Procjena je da se više od 90% osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom zaraze, ako nisu cijepljene ili nisu preboljele morbile, zbog čega dolazi do pojave epidemija. Osim osipa koji se javlja kod oboljelih, moguće su brojne komplikacije, a djeca su najviše ugrožena.

Foto: www.zzjzhnk.com / Mjere za sprječavanje širenja virusa morbila u vrtićima

Zavod za javno zdravstvo FBiH

Morbili su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljive populacije protiv morbila, predstavlja prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti.

Cijepljenje djece protiv morbila je ključna javnozdravstvena strategija u kontroli ove bolesti, kako kod nas tako i u drugim zemljama. Sigurno i učinkovito MRP cjepivo je u upotrebi u Bosni i Hercegovini skoro četrdeset godina. Prema Programu imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, predviđene su dvije doze MRP cjepiva, u dobi od 12. mjeseci i u šestoj godini, a sva propuštena cijepljenja se mogu nadoknaditi.

Suradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju cijepljenja su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalnih epidemija.

Kopirati
Drag cursor here to close