Slušaj struku

Mjerači dometa kapljica imaju nove rezultate

Nova studija tvrdi da će prijenos virusa putem respiratornih kapljica biti izraženiji tijekom zimskih mjeseci.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 10. 2020. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjak tvrdi kako kapljice putuju na veće udaljenosti od dva metra

Nova studija tvrdi da će prijenos virusa putem respiratornih kapljica biti izraženiji tijekom zimskih mjeseci. Studija objavljena u časopisu Nano Letters sugerira da bi trenutne protokole trebalo revidirati za nadolazeću zimu.

"Otkrili smo da u većini situacija kapljice putuju na veće udaljenosti od dva metra, koliko Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da je potrebno distancirati se da bi se zaštitili", kazao je YanyingZhu, koautor studije.

U studiji se navodi da su u zatvorenim prostorima, kao što su ugradbeni hladnjaci, gdje su temperature niske, a vlaga visoka kako bi se svježe meso čuvalo, povećava se učinak prijenosa, navode znanstvenici.

Kazali su kako se u takvim okruženjima virus može dugo zadržati, a može biti zarazan "od nekoliko minuta do dulje od jednog dana u raznim okruženjima", prenosi Business Line.

"Ovo je možda objašnjenje za one super-šireće događaje koji su zabilježeni u više tvornica za preradu mesa", rekao je Zhu.

Suprotno tome, vruća i suha klima pomaže u lakšem isparavanju kapljica. U takvim uvjetima, istraživači su rekli da isparene kapljice iza sebe ostavljaju sitne fragmente virus, te će se s aerosoliziranim virusnim česticama izbacivati govorom, kihanjem i kašljanjem.

“To su vrlo sitne čestice, obično manje od 10 mikrona. I mogu satima stajati u zraku, tako da ljudi mogu unijeti te čestice disanjem ”, rekao je vodeći autor studije LeiZhao.

 

Kopirati
Drag cursor here to close