U što treba vjerovati?

Mitovi o sunčanju zbog kojih ćete biti na dodatnom oprezu

Ovih pet mitova o sunčanju i posljedicama sunčanja važno je razbiti i poraditi na dodatnom oprezu.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 07. 2018. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opekline od sunca nisu samo bolne, one mogu ozbiljno štetiti vašem zdravlju.

Ono zbog čega se opekline najčešće javljaju je podcjenjivanje snage sunca. Ovih pet mitova o sunčanju i posljedicama sunčanja važno je razbiti i poraditi na dodatnom oprezu.

Mit 1: U hladu ne možete izgorjeti

Čak i kada ste pod suncobranom ili nekim većim drvetom, UV zračenje reflektira se o najbliže površine i dolazi do vas. Stoga je važno da nanosite zaštitni faktor i kada ste u hladu, a kada zbilja želite odmoriti kožu od sunčanja, otiđite u zatvoreni prostor, savjetuje londonski dermatolog Daniel Glass za Harper's Bazaar. Svakako pokušajte izbjegavati sunčanje sredinom dana kada je sunčevo zračenje posebno jako.

Mit 2: Ne možete izgorjeti kada je oblačno

Ne samo da možete izgorjeti kada je oblačno nego možete dobiti najgore moguće opekline jer je UV zračenje intenzivnije kada su prisutni oblaci, upozorava dermatolog. Stoga, nemojte preskakati nanošenje zaštitnog faktora svaka dva sata čak i kada ne vidite sunce, piše Index.hr.

Mit 3: Ako imate tamniju put nećete izgorjeti

Svačija koža je drugačija i svačija koža ima svoj način zaštite od UV zračenja, naglašava dermatolog. Iako vi možda mislite kako ste sigurni jer ne crvenite nego samo tamnite, vjerujte, u krivu ste. Iako tamnija put rjeđe obolijeva od melanoma, ona je gotovo jednako oštećena kao i koža osobe svjetlije puti koja gori čim ugleda sunce.

Mit 4: Ako jednom nanesete kremu s visokim zaštitnim faktorom, ne morate ponavljati nanošenje

Niti jedna krema na svijetu ne štiti vašu kožu u potpunosti. Čak i ako nanosite zaštitni faktor 50 (što je vrlo pohvalno i preporučljivo), morate ga nanijeti svaka dva sata ako ste pod neprestanim utjecajem sunčevog zračenja, ističe dermatolog.

Mit 5: Rak kože se vama ne može dogoditi

Može se dogoditi svima, pa nažalost i vama. Ovaj oblik raka jedan je od najčešćih i može se pojaviti bilo kada jer koža zbilja pamti učinjenu štetu. Prema statistikama, jedna od pet osoba u nekom razdoblju života oboli od raka kože i to najčešće zbog previše izlaganja UV zrakama, navodi Harper's Bazaar.

Kopirati
Drag cursor here to close