UNICEF

Milijuni beba u opasnosti od oštećenja mozga zbog zagađenog zraka

Kako bi se smanjio štetan utjecaj na dječji mozak, savjetuje se da roditelji smanje izlaganje djece isparenjima duhanskih proizvoda, peći i plamena za grijanje kod kuće.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 12. 2017. u 14:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Skoro 17 milijuna beba živi u područjima gdje je zagađenje zraka najmanje šest puta veće od međunarodnih graničnih vrijednosti, zbog čega te bebe udišu otrovan zrak i ugrožen je razvoj njihovog mozga'', navodi se u najnovijem izvještaju Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

U izvještaju pod nazivom "Opasnost u zraku" istaknuto je da zagađenje zraka ultrasitnim česticama može oštetiti moždano tkivo i ugroziti kognitivni razvoj, što vodi ka cjeloživotnim posljedicama i smetnjama, priopćeno je iz UN-a.

''Ne samo da zagađivači štete plućima beba koja se još razvijaju, oni mogu trajno naškoditi mozgu koji se također još uvijek razvija, a s time i njihovu budućnost'', kazao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

Satelitski snimci pokazuju da južna Azija ima najveći udio beba mlađih od jedne godine koje žive u područjima najteže pogođenim zagađenjem, te da 12,2 milijuna beba živi na prostorima gdje je zagađenje zraka šest puta veće od međunarodnih graničnih vrijednosti koje je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Istočna Azija i regija Pacifika dom je za više od 4,3 milijuna beba koje žive u takvim područjima.

U izvještaju se navodi da su ultrasitne čestice toliko male da mogu ući u krvotok, doputovati do mozga i oštetiti krvno-moždanu barijeru, što izaziva upalu nervnog sustav.

Kako bi se smanjio štetan utjecaj na dječji mozak, savjetuje se da roditelji smanje izlaganje djece isparenjima duhanskih proizvoda, peći i plamena za grijanje kod kuće.

Također se savjetuje ulaganje u čistije, obnovljive izvore energije, pristupačan javni prijevoz, zelene prostore u urbanim područjima, te bolje opcije upravljanja otpadom kako bi se spriječilo sagorijevanje štetnih kemikalija.

Kopirati
Drag cursor here to close