Koronavirus u Australiji

Melbourne: Pet slučajeva zaraze na 5 milijuna stanovnika i odmah lockdown

Zanimljivo da je socijalna distanca u parkovima strogo označena krugovima, a poštivanje mjera stalno nadgledaju policijske snage
Lifestyle / Zdravlje | 22. 02. 2021. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Božić i Novu godinu su proslavljali bez ograničenja. Dva mjeseca imali gotovo normalan život i niti jedan slučaj zaraze. Da bi se nedavno pojavilo novih 5 slučajeva, zbog čega su u novom- lockdownu.

Tako se Australija bori protiv pandemije korona virusa.

Trenutno, ukoliko putuju, čak i unutar Australije, bez obzira je li test pozitivan ili negativan, po povratku, moraju biti u karanteni dva tjedna. A karantena podrazumijeva boravak u maloj hotelskoj sobi, koju sami plaćaju, a košta kao avionska karta u Europu.

Zanimljivo da je socijalna distanca u parkovima strogo označena krugovima, a poštivanje mjera stalno nadgledaju policijske snage. Iz Australije za momsllifestyle.blog javio se Hercegovac Blaž Lazovic- Mika.

Razgovarala: Snježana Delić

Kakva je trenutna situacija sa pandemijom korona virusa u Melbourneu, ali i cijeloj Australiji?

Prije par dana premijer Victorije je uveo novi lockdown za cijelu zemlju samo zbog pet novih slučajeva. Nismo baš iznenađeni ovom odlukom, budući da smo i prije 3-4 mjeseca imali, pa sigurno, najrigoroznije mjere u svijetu. Istina, radilo se o puno više slučajeva zaraze nego trenutno, ali opet su to bile najrigoroznije mjere prema broju zaraženih u odnosu na ostatak svijeta.

I druge savezne države, New South Wales (Sydney) i Western Australia (Perth) su također slijedile sličnu borbu s pandemijom, što je rezultiralo puno boljom situacijom u odnosu na ostatak svijeta.
Sad je na snazi tzv. Stage 4 lockdown pod kojim su stanovnici Melbournea živjeli dva mjeseca. Podrazumijeva zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, samo ne prehrambenih marketa, obavezno nošenje maski. Novčanu kaznu ćete dobiti ukoliko vas zateknu dalje od 5 kilometara od vašeg prebivališta, a policijski sat je od ponoći do pet ujutro. Ukoliko zbog posla morate voziti dalje od 5 km, onda trebate imati posebnu dozvolu za to.

Kako su stanovnici reagirali na tako rigorozne mjere?

Australija je ovom problemu pristupila vrlo ozbiljno. Po mom mišljenju i preozbiljno. Dakle, već nakon prvih 100-tinjak slučajeva u Melbourneu, država Victoria je odmah zatvorila granice sa ostalim saveznim državama, čime su spriječili širenje pandemije većih razmjera. Pozitivno sam iznenađen disciplinom i odgovornošću stanovnika Melbournea, prvenstveno prema starijoj populaciji.

Kako trenutno izgledaju ulice Melbournea?

Kako sam kazao na početku, na snazi su stage 4, a to znači da su vrlo jake restrikcije. Zanimljivo je da smo prije samo nekoliko dana imali čak puna dva mjeseca bez ijednog slučaja zaraze i mogli bismo ih nazvati mjesecima normalnog života. To znači da smo imali otvorene ugostiteljske objekte, Božić i Novu godinu smo proslavljali bez ikakvih ograničenja. Bilo je lijepo vratiti se normalnom životu. Hodali smo bez maski, a jedino ih je zaposleno osoblje moralo nositi. Nadamo se da ćemo se brzo riješiti i ovog lockdowna i uz ovakve mjere iskorijeniti i ovo malo slučajeva zaraze kojih imamo.

Mogu li Australci i pod kojim uvjetima putovati?

Mogu, ali sa velikim ograničenjima. Morate imati test na koronu, ne stariji od 24 sata. Po povratku vam slijedi obavezna karantena od dva tjedna, bez obzira jeste li pozitivni ili negativni. Trenutno isto vrijedi i ukoliko putujete samo lokalno, recimo do Sydneya, Pertha. Dakle, obavezno morate dva tjedna u karantenu, koja podrazumijeva boravak u maloj hotelskoj sobi, koju morate sami platiti, a košta koliko i avionska karta za Europu. Tako da se nama u Australiji dok traje pandemija ne isplati baš nigdje putovati.

Kopirati
Drag cursor here to close