Moćni pripravci

Med kao kućni lijek

Ove jednostavne i zdrave pripravke od meda morate isprobati
Lifestyle / Zdravlje | 23. 03. 2024. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Med ima snažna antiseptička, antioksidativna i pročišćavajuća svojstva koja gode tijelu, koži i zdravlju u cijelosti. Med sadrži flavonoide i antioksidanse koji pomažu smanjiti rizik od bolesti srca.

Antiseptička svojstva meda zaustavljaju rast bakterija i sprječavaju infekciju vanjske rane. Med se koristi kao prirodni lijek za prvu pomoć pri liječenju već spomenutih rana, opeklina i posjekotina. Njegova antibakterijska svojstva sprječavaju infekciju, djelujući kao protuupalni agens.

Iako se med najčešće koristi kako bi se zasladila hrana, ova je namirnica odličan zaštitnik zdravlja, a ako niste znali on se ne može pokvariti. Organski med dakle djeluje protuupalno, i pomaže kod raznih stanja, ali i štititi vašu ljepotu i dobro liniju.  Ako se pitate kako koristiti med kao kućni lijek, evo nekoliko primjera.

Ako su vam začepljeni sinusi


Ako otežano dišete zbog sinusa koji su začepljeni, možda biste mogli pripremiti nešto s medom kako bi si olakšali tegobe. Pomiješajte 2 žlice meda i 2 žlice jabučnog octa u posudu s vodom od 250 ml. Dobro pomiješajte i konzumirajte svakodnevno dok vam se sinusi ne očiste, piše Ordinacija.hr.
Medom protiv peruti

Zbog peruti tjeme može biti suho i osjetljivo, uz naravno bijelu prhut koja pada po vama svaki put kad prođete rukom kroz kosu. Zbog toga vam može i biti neugodno posebno ako se ona zadržava na vašem sakou ili košulji. Kako bi si pomogli medom kombinirajte 90 posto vode i 10 posto meda te otopinu utrljajte u kosu koju ćete pokriti kapom za tuširanje i ostaviti tako tri sata prije ispiranja. Ovaj postupak možete ponavljati svaki drugi dan cijeli mjesec.

Med za kašalj

Ako vas muči kašalj već dulje vrijeme, a tablete i pastile ne djeluju kako ste očekivali, možete koristiti med za rješavanje ovog problema. Ovaj prirodni sirup koji se priprema od 8 žlica meda i 4 žlice soka od limuna će sigurno pomoći. Koristite po potrebi.

Med za smirivanje opeklina


Znanstvenici su naučili kako antibakterijska svojstva meda mogu pomoći kod blagih opeklina. Med se često koristi u tim situacijama kako bi se ubrzao oporavak
Malo meda stavite na gazu i na opekotinu.

Medom protiv starenja kože

Med se ponaša kao humektant odnosno sredstvo za zadržavanje vlage. Stoga se može koristiti kao ovlaživač u mnogim kozmetičkim preparatima. On ne samo da privlači vodu, već ju i zadržava u koži, pa ona ostaje podatna i elastična. Zbog svojih prirodnih antioksidativnih svojstava koji igraju važnu ulogu u zaštiti kože od ultraljubičastog oštećenja, med pomaže u borbi protiv starenja.

Medom protiv viška kilograma

Za razliku od rafiniranog šećera, med sadrži vitamine i minerale, a ne samo kalorije. S druge strane, med kao dobar izvor hranjivih tvari pomaže kod mršavljenja. Tako limunov sok s malo meda popijen rano ujutro predstavlja učinkovit anticelulitni napitak. Ako pak medu dodate i malo cimeta, dobit ćete snažan pripravak za učinkovito mršavljenje.

Piling za tijelo

Mnogi proizvodi za njegu tijela i lica temelje se na medu. On osigurava koži mekoću, vlažnost i zaštitu. I sami možete pripremiti domaći piling koji će obnoviti vašu kožu. Pomiješajte ¼ šalice meda, ¾ šalice šećera u zrnu i ¼ šalice maslinovog ulja i smjesom istrljajte tijelo. Isperite mlakom vodom.

Kopirati
Drag cursor here to close