Doktorica objasnila

Maske vas neće zaštititi od virusa, evo zašto

Liječnica Leora Horwitz na Twitteru je objasnila da vas maska neće zaštititi od koronavirusa.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 03. 2020. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnica Leora Horwitz na Twitteru je objasnila da vas maska neće zaštititi od koronavirusa. Detaljno je opisala i kakav rigorozan proces testiranja maski ona osobno mora proći svake godine čim je dala do znanja da ih većina ljudi i ne zna pravilno koristiti, prenosi Index.hr

"Znači kupili ste si kutiju maski N95 i mislite da će vas one zaštititi od virusa Covid-19? Sad ću vam objasniti što me u mojoj bolnici tjeraju da radim svake godine kako bi bili sigurni da mi moja maska odgovara (da, dolaze u različitim veličinama", započela je. 

"Prvo moram staviti masku prave veličine, a zatim veliku plastičnu kapuljaču preko glave. U njoj me pošpricaju zaslađenom tekućinom. Ako osjetim okus, nisam prošla test. Zatim moram okretati glavu lijevo i desno dok me špricaju. Ako osjetim okus, nisam prošla test. Moram kimati glavom gore-dolje dok me sprejaju, ako osjetim okus, nisam prošla test. Moram se sagnuti i ispraviti nekoliko puta dok me sprejaju. Ako osjetim okus, nisam prošla test. Moram naglas čitati članak teksta, no ako osjetim okus... Znate što slijedi", piše ona. 

No to nije sve. Nakon što su provjerili da je sama maska sigurna, ona im mora pokazati da je zna sigurno skinuti. 

"Moram pokazati pravilno skidanje maske kako se ne bih slučajno zarazila. Ako to ne napravim kako treba, nisam prošla test. To je, prijatelji, puno teže nego što izgleda", piše Horwitz. 

Ni tu nije kraj. 

"Ponovno stavljam kapuljaču, ali ovaj put bez maske. Ovaj put nisam prošla test ako NE osjetim okus. To se radi za slučaj da imam neku genetsku promjenu zbog koje ne mogu osjetiti okus umjetnog sladila. Tek nakon toga bolničko osoblje može potvrditi da mi maska pristaje", navela je. 

"Mogu vam garantirati, ako vam maska ne pristaje, ne znate kako je staviti i skinuti, vjerojatno riskirate još više. Također vam garantiram da vaše kupovanje maski, koje su vama beskorisne, ograničava zalihe za zdravstvene radnike koji su izloženi virusu. Svaka bolnica ima manjke. Vjerojatno već sad jako štede. Ako želite da bude dovoljno opreme za ljude koji moraju ostati zdravi kako bi se mogli brinuti za vas, prestanite kupovati maske", poručila je ona. 

Objasnila je i kome su maske potrebne. 

"Obične kirurške maske trebaju ljudima koji su bolesni jer sprječavaju širenje bolesti njihovim kašljanjem. Ni njih nemojte kupovati jer neće zadržati virus i nećete biti sigurni jer ih sigurno ne znate skinuti na ispravan način. Maske N95 osiguravaju zdravstvene radnike koji su neprestano u blizini zaista bolesnih ljudi. One nas također sprječavaju da vas zarazimo, ako mi slučajno uhvatimo virus. To je to", zaključila je Horowitz. 

Kopirati
Drag cursor here to close