ZZO vs. Naše društvo

Markice na sudu: Zaštita građana ili vrijeđanje inteligencije

''U najmanju ruku ovo su zabrinjavajući stavovi koji zasigurno vrijeđaju inteligenciju svakog građana HNŽ. Posebno bi se za svoju inteligenciju, svijest i savjest, trebali zabrinuti oni koji izravno i neizravno nadziru rad Zavoda''
Lifestyle / Zdravlje | 14. 12. 2018. u 12:59 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukidanje participacije ne može biti jamac kvalitetnijem nadzoru korištenja sredstava niti se na taj način može tretirati odgovornost institucija za ono za što su zakonom obvezni činiti, nije put koji vodi dobrobiti zdravstvenog sustava koji se brine za i onako ranjivu kategoriju stanovništva, a to su ljudi koji imaju određene zdravstvene probleme'', komentiraju iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ inicijativu Mreža Naše društvo o ukidanju obveze plaćanja participacije dok se ne uvede red u način distribucije i nadzor trošenja javnih sredstava.

Iz ZZO HNŽ ističu kako participacija odnosno sudjelovanje osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite postoji u našoj županiji kao i u ostalim županijama i okruženju općenito, te da je  ''osnovni smisao participacije racionalizacija potrošnje, odnosno smanjenje broja nepotrebnih skupih dijagnostičkih pretraga i općenito potrošnje u zdravstvu''.

Ono što iz Mreže Naše društvo spočitavaju ZZO HNŽ jeste činjenica kako ovaj Zavod nije osigurao nadzor na namjenskim utroškom sredstava participacije.

Zavodu tužba

''Ako nemamo osnovne informacije o tome gdje se liječimo pod kojim uvjetima i koliko to košta, smatramo da nema potrebe tražiti od građana još novca, a i taj dodatni novac koji platimo troši se bez nadzora i kontrole uplaćenih sredstava'', rekao je za Bljesak.info Marin Bago ispred Mreže Naše društvo koji su, pravo na informacije u nadležnosti Zavoda, u utorak 12.prosinca, tužbom bili prinuđeni potražiti na Županijskom sudu u Mostaru.

Naime, pozivajući se na Zakon o Slobodi pristupa informacijama u FBiH krajem lipnja ove godine, zatražili su od ovog Zavoda da dostavi ugovore na temelju kojih je za svoje osiguranike ugovarao usluge u posljednje tri godine. Također su zatražili i ugovore s privatnim zdravstvenim ustanovama, ugovore vezano za IT sektor, kao i odluke vezano za jednokratne transfere zdravstvenim ustanovama, kao i izvješća o namjenskom utrošku tih sredstava. Njihov zahtjev, kako navode, Zavod je odbio kao neosnovan te ustvrdio da se podaci ne nalaze u Indeks registru informacija pod kontrolom Zavoda.

Zaštita privatnosti

Optužbe da je ovo ozbiljan prekršaj od strane menadžmenta Zavoda, iz ZZO komentiraju tvrdnjom da Zavod nije prekršio propise, već  je naprotiv upravo postupio u skladu s važećim zakonskim propisima, obzirom da bi se priopćavanjem takvih informacija značajno ugrozila privatnost, interesi i druga prava pravnih osoba.

''Informacije koje je tražila Udruga Futura po svojoj prirodi predstavljaju povjerljive komercijalne interese treće strane kao i privatne podatke ugovornih strana. Svaki zaključeni ugovor predstavlja suglasnu izjavu volja pravnih osoba koje zaključuju ugovor, a istim se definiraju i uređuju prava i obveze ugovornih strana, kao i sam predmet Ugovora. Priopćavanjem takvih informacija značajno bi se ugrozila privatnost, interesi i druga prava pravnih osoba, a što predstavlja osnovu za utvrđivanje izuzetka od priopćavanja traženih informacija, posebno imajući u vidu da je podnositelj zahtjeva tražio kopiju navedenih dokumenata, a ne samo određenu informaciju sadržanu u dokumentu. Predmetni zahtjev za pristup informacijama podnesen radi dostavljanja kopija navedenih ugovora, bez navođenja informacije od javnog značaja, kao u konkretnom slučaju, predstavlja osnovu za ne udovoljavanje predmetnom zahtjevu'', rekla je za Bljesak.info Alenka Ban ispred Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ.

U Mreži Naše društvo pak tvrde kako su morali posegnuti za sudskim epilogom jer im je prvo rečeno da nema ugovora, te su morali podiži tužbu na rješenje ZZO HNŽ. Također ističu kako su ti ugovori jednako važni i liječnicima i zdravstvenim djelatnicima, jer tek nakon uvida u ugovore koje Zavod ima sa zdravstvenim institucijama, liječnici i zdravstveni djelatnici mogu vidjeti koliko košta njihov rad.

'Vrijeđanje inteligencije'

''Svi financijski temelji funkcioniranja zdravstvenog sustava, kada su u pitanju materijalni status liječnika, stručni, pa i društveni, nalaze se u tim ugovorima. Jako je važno da svi oni dođu do ugovora, vide koliko mi imamo novca i što bi sve mogli od njega raditi. Pacijenti i zdravstveni djelatnici su isključeni iz tog sustava iako smo mi i konzumenti i financijeri toga'', poručuju iz Mreže Naše društvo, te ističu kako bi ovakve informacije trebale biti na službenim stranicama Zavoda i javnosti dostupne jednim klikom.

''U najmanju ruku ovo su zabrinjavajući stavovi koji zasigurno vrijeđaju inteligenciju svakog građana HNŽ. Posebno bi se za svoju inteligenciju, svijest i savjest, trebali zabrinuti oni koji izravno i neizravno nadziru rad Zavoda'', stoji u apelu ove Mreže upućenom nadležnim Ministarstvima i Vladi HNŽ.

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close