Poštovana ministrice

Ministrice zaštitite narod od alkohola

Francuski liječnici pozvali na uvođenje dodatnih poreza na alkoholna pića
Lifestyle / Zdravlje | 11. 10. 2018. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnici u Francuskoj, među kojima su i čelnici udruženja za borbu protiv ovisnosti, ministrici zdravstva Agnes Buzyn uputili su otvoreno pismo u kojem traže veće poreze na alkoholna pića, javlja agencija Anadolija.

Naslov pisma je ”Poštovana ministrice, zaštitite francuski narod od alkohola“.

 U njemu su objašnjene štetnosti alkohola i navedeno da se ne čini dovoljno u borbi protiv prijetnji budućnosti naroda te zemlje.

Pojašnjeno je i kako je uvođenje dodatnih poreza na duhanske proizvode, dovelo do povećanja cijena cigareta, zbog čega je cigarete ostavilo oko milion ljudi. Smatraju da bi situacija mogla biti slična i s uvođenjem dodatnih poreza na alkoholne proizvode.

Istaknuto je kako bi dodatni porezi trebali biti uvedeni na temelju težine, a drugi na promociju i reklamu, uključujući i onu zastupljenu na internetu.

U pismu se navodi kako u Francuskoj godišnje 49 osoba premine zbog direktnih posljedica konzumacije alkohola, a dodaje se i kako je alkohol drugi najzastupljeniji uzrok kancera. Ukazano je i na to da je alkohol značajan uzrok smrtnosti osoba između 15 i 30 godina, kao i rane demencije.

 Ukazano je i na ulogu alkohola u polovini slučajeva nasilja nad ženama i djecom.

Kopirati
Drag cursor here to close