Disciplinirano i odgovorno

Mandić: Cijepljenje protiv korone nije realno do kraja ove godine

Zahvalio je svim građanima koji se pridržavaju epidomioloških mjera zbog pandemije virusa korona.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 09. 2020. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teško je i nezahvalno davati predviđanja, jer ona i mogu biti samo predviđanja. Svakako da jesen i zima, odnosno hladniji dani, nose sa sobom nove izazove u smislu pojave i drugih respiratornih infekcija, većeg i dužeg boravka u zatvorenim prostorima, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva Federacije BiH.

Zahvalio je svim građanima koji se pridržavaju epidomioloških mjera zbog pandemije virusa korona, jer, kako ističe, bez njihove suradnje imali bismo mnogo težu situaciju. Objašnjava, svi mi zajedno prolazimo kroz faze u ovoj pandemiji i prilagođavamo se situaciji. Naglašava kako se građani u velikoj mjeri, bez obzira na sve probleme koje je u njihove živote donijela pandemija, pridržavaju mjera.

''Virus ne bira, ali mi biramo kako ćemo odgovoriti na ovaj izazov, mi biramo kako ćemo se ponašati i koliko ćemo se pridržavati mjera za vlastito dobro, ali i zdravlje drugih'', kazao je.

Objašnjava da sve mjere koje se odnose, ne samo na obrazovne institucije, nego i na sve druge djelatnosti, kao i individualne mjere zaštite, ne isključuju rizik od zaraze, nego ga minimiziraju u danim okolnostima. To je cilj svih mjera - smanjiti rizik od zaraze, usporiti njezino širenje i držati je pod kontrolom, ali rizik se ne može isključiti.

''U ovoj borbi potrebni su maksimalna posvećenost, angažman i odgovornost svakoga od nas, pa tako i svih zaposlenika u školama, odnosno sektora obrazovanja. Ponavljam, ovo je zajednička borba i svatko od nas ima svoju ulogu, mora prihvatiti tu ulogu i sukladno njoj djelovati'', naglašava.

Na pitanje jesu li trebale u svim županijama biti iste mjere Mandić odgovara kako ne moraju jer nisu ni okolnosti ni resursi niti epidemiološka situacija isti u svim županijama

''I druge europske zemlje pribjegavaju prilagođavanju mjera na lokalnim razinama u ovisnosti od epidemiološke situacije. Mi s federalne razine dajemo okvir obvezujućih mjera i preporuka, a one se sukladno situaciji mogu prilagođavati na županijskoj razini'', objašnjava.

Objašnjava kako je Vlada Federacije BiH je donijela odluku da se predbilježi za nabavu cjepiva protiv kovida-19 za potrebe Federacije BiH u okviru COVAX mehanizma, koji je važan stup u globalnoj suradnji za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednakog pristupa cjepivima protiv kovida-19. COVAX-om upravljaju zajednički Globalna alijansa za cijepljenje (GAVI), Koalicija za inovacije epidemijske spremnosti (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

''Ovaj mehanizam podrazumijeva fer i jednak pristup nabavci cjepiva. Kao što znate, odobreno cjepivo još nemamo na globalnoj razini i teško ga je očekivati, a pogotovo sam početak cijepljenja do kraja ove godine. Aktivno pratimo što se događa na tom polju, kakav je napredak u proizvodnji cjepiva, kao i mogućim modalitetima nabave'', kazao je za Nezavisne.

Ističe u borbi protiv kovida mnogo toga ovisi od načina na koji ćemo se svi mi pojedinačno ponašati i koliko ćemo biti disciplinirani i odgovorno se pridržavati mjera koje je propisala zdravstvena struka.

Kopirati
Drag cursor here to close