Talijanska studija

Majčinim mlijekom koronavirus se ne prenosi na novorođenče

"Rezultati su poticajni i za majke i za zdravstvene radnike koji brinu o zdravlju majki i djece"
Lifestyle / Zdravlje | 29. 09. 2020. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Majčino mlijeko je sigurno i ako je majka zaražena koronavirusom on se dojenjem ne prenosi na novorođenče, rezultati su istraživanja koje su proveli stručnjaci s Odjela za neonatologiju sveučilišta u Torinu, a objavljeni su u ponedjeljak u stručnome časopisu Frontiers in Pediatrics.

"Mikrobiološke analize su pokazale da se koronavirus dojenjem ne prenosi s majke na bebu, što je vrlo važno saznanje", rekao je profesor DavidLembo, ravnatelj sveučilišnog laboratorija za molekularnu virologiju Odjela za kliničke i biološke znanosti, koji je vodio istraživanje.

Majke pozitivne na covid-19 pritom su se pridržavale svih zdravstvenih mjera - koristile su maske za zaštitu lica, održavale su higijenu ruku te su redovito dezinficirale predmete što su ih koristile, piše Hina. Nijedna beba nije oboljela od covida-19.

"Rezultati su poticajni i za majke i za zdravstvene radnike koji brinu o zdravlju majki i djece", kazao je prof. Lembo.

Istraživanje ide u prilog nedavnim preporukama WHO-a kojima se, čak i uz dosad dostupne limitirane informacije te uzimajući u obzir sve prednosti dojenja na imunosni sustav djeteta, ono savjetuje i covid pozitivnim majkama “, istaknuo je koordinator istraživanja i ravnatelj sveučilišne neonatologije u torinskoj bolnici Sant'Anna, Enrico Bertino.

Prof. Lembo je istaknuo da se na torinskom sveučilištu već godinama istražuje antiviralno djelovanje majčina mlijeka, dodavši da su otkriveni i neki njegovi novi aktivni sastojci koji novorođenče mogu zaštititi od virusnih infekcija.

"Iz toga razloga, osim u posebnim slučajevima, dojenje je važan izvor zdravlja za novorođenče i iznimno je značajno za jačanje imuniteta bebe", zaključio je Lembo.

Kopirati
Drag cursor here to close