Prve doze

Mađarska prva u EU počela cijepiti ruskim cjepivom Sputnik V

Prošli je mjesec mađarska vlada prva od 27 članica odobrila cjepivo Sinopharm proizvedeno u Kini i objavila da je naručila pet milijuna doza.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 02. 2021. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mađarska je danas postala prva zemlja Europske unije koja se koristi ruskim cjepivom Sputnik V protiv koronavirusa", rekla je glavna medicinska dužnosnica zemlje.

Mađarska je već bila prva zemlja članica EU-a koja je odobrila Sputnik V prošlog mjeseca i naručila dva milijuna doza koje trebaju biti isporučene u tri mjeseca, što je dovoljno za cijepljenje milijun ljudi.

"Danas počinjemo cijepiti cjepivom Sputnik V, cijepljenje se održava na mjestima koja su odredile vlasti", izjavila je Cecillia Muller na dnevnoj konferenciji za novinare.

Budimpešta je često u sukobu s Europskom komisijom, posebice u vezi s pravom na azil, a nekoliko je puta kritizirala briselski proces odobravanja i kupnje cjepiva, za koji premijer Viktor Orban smatra da je prespor, prenosi Hina. 

Prošli je mjesec mađarska vlada prva od 27 članica odobrila cjepivo Sinopharm proizvedeno u Kini i objavila da je naručila pet milijuna doza.

"Ako Mađarska počne upotrebljavati kinesko cjepivo Sinopharm u bliskoj budućnosti, više od 2,5 milijuna ljudi će moći biti cijepljeno do Uskrsa", izjavio je Orban u petak na radiju.

"Svaki dan koji provedemo čekajući Bruxelles, gubimo stotine života Mađara", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close