Nivolumab

Lijek za metastatski melanom bit će dodan u Fond solidarnosti

Predloženo je da lista lijekova Fonda solidarnosti za 2019. godinu bude dopunjena lijekom Nivolumab po proceduri definiranoj Pravilnikom o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade liste lijekova Fonda solidarnosti FBiH
Lifestyle / Zdravlje | 27. 02. 2019. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na temelju prijedloga federalnog ministra zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Vlada Federacije BiH u srijedu u Mostaru je utvrdila izjašnjenje o inicijativi zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jasmine Zubić za uvrštavanje lijeka nivolumab na listu lijekova koje financira Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. 

Predloženo je da lista lijekova Fonda solidarnosti za 2019. godinu bude dopunjena lijekom Nivolumab po proceduri definiranoj Pravilnikom o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade liste lijekova Fonda solidarnosti FBiH, u skladu s doktrinarnim pristupom (stručnom podlogom), za pacijente oboljele od metastatskog melanoma BRAF negativne, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade F BiH.  

U izjašnjenju Federalnog ministarstva zdravstva je navedeno da se lijek Nivolumab ne nalazi na važećoj Listi lijekova Federalnog fonda solidarnosti, u skupini citostatika za metastatski melanom. 

Poznato je da je Vlada FBiH, na prijedlog federalnog ministra zdravstva, u 2018. godini uscojila Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti i proširila program citostatika s posebnim režimom, uvodeći citostatike i za metastatski melanom. 

Lijek Nivolumab nije registriran u BiH, niti proizvođač ovog lijeka (Bristol Majers) ima zastupnika u BiH. Međutim, na Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti mogu biti uvršteni i neregistrovani lijekovi. 

Trenutno je u toku revizija ove liste, te će ministar iskoristiti svoje pravo iz čl. 4 Pravilnika za stavljanje odnosno skidanje lijekova s Liste Fonda solidarnosti uvrštavanje lijekova koji nemaju odobrenje za stavljanje u promet BiH, i na revidiranu Listu uvrstiti lijek Nivolumab. 

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja je 2108. godine osigurao je sredstva za nabavku Nivolumaba za jednu pacijenticu, te se lijek već uvozi putem interventnog uvoza. 

Kako je napomenuto, u Proračunu FBiH za 2019. godinu su planirana dodatna sredstva od 2,5 miliona maraka za nabavku lijekova za metastatski melanom.

Kopirati
Drag cursor here to close