Moždani udar

Liječnica za Bljesak.info o najvećoj ''ubojici'' žena u HNŽ-u

Lifestyle / Zdravlje | 18. 07. 2017. u 08:47 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najčešći uzrok smrti kod žena u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je moždani udar, pokazali su rezultati Ocjene zdravstvenog stanja u HNŽ-u koje je izradio Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a.

Kako bi našim čitateljicama i čitateljima pomogli u prevenciji i prepoznavanju simptoma moždanog udara, razgovarali smo s mr.sc. Natašom Pejanović-Škobić, specijalisticom neurologinjom iz klinike za neurologiju SKB Mostar.

''Moždani udar naglo je nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije koji dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Taj poremećaj u konačnici uzrokuje oštećenje i odumiranje živčanih stanica u onim dijelovima mozga koje opskrbljuje oštećena krvna žila što ima za posljedicu oštećenje funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju'', pojašnjava Pejanović-Škobić, odgovarajući nam na pitanje što je zapravo moždani udar.

Simptomi

Govoreći o simptomima moždanog udara liječnica Pejanović-Škobić je rekla kako su najčešći simptomi utrnulost, slabost ili oduzetost ruke i/ili noge koje zahvaća jednu stranu tijela. Zatim poremećaji govora (otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, nerazumijevanje tuđeg govora), naglo zamagljenje ili gubitak vida osobito na jednom oku ili u jednoj polovici vidnog polja, gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima, omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.

''Postoji nekoliko vrsta moždanog udara ovisno o uzrocima koji dovode do te bolesti. Ishemijski moždani udar uzrokovan je ugruškom koji začepi moždanu arteriju i onemogući protok krvi kroz nju. Hemoragijski moždani udar uzrokovan je puknućem krvne žile u mozgu i prodiranjem krvi u okolno tkivo'', pojasnila je Pejanović-Škobić, dodajući da je moždani udar HITNO medicinsko stanje.

Kako se liječi?

''Moždani udar hitno je medicinsko stanje i zahtijeva zbrinjavanje bolesnika u adekvatno opremljenoj zdravstvenoj ustanovi. Danas je moguće primijeniti i specifičnu terapiju za ishemijski moždani udar, trombolitičku terapiju, u kojoj se primjenjuju lijekovi koji mogu otopiti ugrušak koji je blokirao krvnu žilu. Ova terapija može se primijeniti samo unutar prva 3 sata od nastanka ishemijskog moždanog udara nakon učinjene potrebne dijagnostičke obrade u adekvatno opremljenim centrima. Stoga je, na žalost, rezervirana samo za manji broj bolesnika'', pojasnila je.

Prevencija

Govoreći o tome kako spriječiti moždani udar, liječnica Pejanović-Škobić je rekla da je iznimno važno voditi zdrav život.

''Da bi se smanjio rizik nastanka moždanog udara potrebno je ponekad u potpunosti promijeniti stil života: prekinuti s nezdravom prehranom (hrana koja obiluje zasićenim mastima i koncentriranim šećerima), prijeći na zdrav način prehrane (prehrana u kojoj dominiraju nezasićene masti, maslinovo ulje, dosta voća i povrća, biljnih vlakana, ribe, tzv. mediteranska prehrana). U cilju prevencije moždanog udara treba prestati pušiti jer pušenje do šest puta povećava rizik nastanka moždanog udara, a rizik raste s brojem popušenih cigareta. Alkoholna pića treba konzumirati umjereno. Smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu i povećati tjelesnu aktivnost'', savjetovala je Pejanović-Škobić.

Kopirati
Drag cursor here to close