Neobičan gen

Liječili ga od raka, pa ga izliječili od HIV-a

Adamu Castilleju, 40-godišnjem "londonskom pacijentu" koji je pristao otkriti svoj identitet, HIV-a više nije bilo u krvi, spermi ili tkivu.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 03. 2020. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muškarac iz Londona druga je osoba u svijetu koja je izlječena od HIV-a, prenosi u utorak BBC. Adam Castillejo nema HIV više od dvije i pol godine od završetka antiretrovirusne terapije, rekli su liječnici. Međutim, on nije izliječen lijekovima protiv HIV-a, već matičnim stanicama zbog karcinoma od kojeg je također bolovao, objavili su liječnici u znanstvenom časopisu Lancet HIV.

Donori tih matičnih stanica imaju neuobičajen gen koji im pruža zaštitu od HIV-a.

Timothy Brown, poznat kao "berlinski pacijent" postao je 2011. prva osoba koja je izliječena od HIV-a, tri i pol godine nakon primanja slične terapije.

Čini se da transplantacija matičnih stanica sprječava reprodukciju virusa u tijelu zamjenom imunoloških stanica pacijenta s donorskim stanicama koje se mogu oduprijeti zarazi HIV-om.

Adamu Castilleju, 40-godišnjem "londonskom pacijentu" koji je pristao otkriti svoj identitet, HIV-a više nije bilo u krvi, spermi ili tkivu.

- To gotovo sigurnosno predstavlja lijek za HIV - rekao je za BBC glavni istraživač i profesor Ravindra Kumar Gupta sa Sveučilišta Cambridge.

- Naša otkrića pokazuju da se uspjeh transplantacije matičnih stanica kao lijek protiv HIV-a, prvi put prijavljen prije devet godina kod berlinskog pacijenta, može ponoviti - rekao je Gupta.

No, to neće biti lijek za milijune ljudi diljem svijeta koji žive s HIV-om.

Agresivna terapija primarno se koristi za liječenje karcinoma, a ne HIV-a, no profesor Gupta kaže da slučaj pruža nadu za pronalazak lijeka u budućnosti. Trenutni lijekovi koji se koriste za HIV su vrlo učinkoviti i osobe s HIV-om mogu dugo i zdravo živjeti, prenosi portal 24sata.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close