Tjedan borbe protiv TBC-a

Liječenje tuberkuloze najbolja mjera u sprečavanju širenja zaraze

Na konferenciji za novinare predsjednik DCKBiH Rajko Lazić podsjeća da je tuberkuloza od davnina znana bolest koja je i danas jedna od najozbiljnijih zaraznih bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 09. 2019. u 13:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo Crvenog križa BiH (DCKBiH) i u Tjedan borbe protiv tuberkuloze (TBC) promovira važnost jačanja svijesti stanovništva o tuberkulozi kao zaraznoj, ali izlječivoj bolesti te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja.

Na konferenciji za novinare predsjednik DCKBiH Rajko Lazić podsjeća da je tuberkuloza od davnina znana bolest koja je i danas jedna od najozbiljnijih zaraznih bolesti, te naglašava da je ovogodišnji slogan 'Svi možemo učiniti napor da se okonča tuberkuloza u našem okruženju'.

Naglašeno je da je liječenje tuberkuloze najbolja preventivna mjera u sprečavanju širenja zaraze.

Amina Kurtagić iz Crvenog križa FBiH istaknula je da će se, ovogodišnjim programom obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, nastojati doći do što više ljudi radi pregleda posebno u ruralnim dijelovima kao i migranata.  

Ljiljana Gluhović iz Crvenog krsta RS istaknula je da će, u Nedjelji borbe protiv TBC, biti intenzivirane sve aktivnosti CKRS, posebno zdravstvene. Ipak, izdvojila je organiziranje pregleda za stanovništvo, te prigodna predavanja u školama. 

Podsjetila je i na važnost ranog prepoznavanja simptoma TBC-a poput dugotrajnog kašlja (duže od tri sedmice), povišene tjelesne temperature (duže vremena) i osjećaj slabosti organizma. 

Nedjelja borbe protiv TBC obilježava se od 14. do 21. rujna, a Društvo Crvenog križa BiH planiralo je, u okviru cjelokupne strukture Crvenog križa, zdravstvene, psiho socijalne i humanitarne aktivnosti. Dio aktivnosti su i posjete oboljelima na odjeljenjima za plućne bolesti. Tiskane su i prigodne markice.

Kopirati
Drag cursor here to close