Traži ukidanje

Lauc: Mjerama ne možemo smanjiti broj oboljelih

"Ono što smo vjerojatno do sada svi već naučili je da onime što zovemo mjere ne smanjujemo broj zaraženih ljudi, mi samo produljujemo period u kojem će se virus proširiti do svih onih do kojih virus treba doći", kazao je Lauc.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 09. 2021. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade RH Gordan Lauc bio je gost Novog dana na N1 televiziji. Pričao je o situaciji s koronavirusom, kao i o pojavi gripe ove sezone.

Govoreći o gripi, rekao je da nikome nije potpuno jasno zašto je prošle godine izostala.

"Ja se osobno više bojim gripe ove zime nego covida. Preskočili smo jednu sezonu prirodne imunizacije, imunitet nam je pao i mislim da je ove sezone jako mudro cijepiti se protiv gripe", ističe.

Kaže da cijepljenje protiv gripe nije nikakav problem.

"Cjepivo protiv gripe je nešto što imamo desetljećima. Gripa je jako teška bolest i gripe se treba bojati", rekao je Lauc.

Mjere odgađaju zarazu 

Lauc je komentirao epidemiološke mjere.

"Ono što smo vjerojatno do sada svi već naučili je da onime što zovemo mjere ne smanjujemo broj zaraženih ljudi, mi samo produljujemo period u kojem će se virus proširiti do svih onih do kojih virus treba doći. Sve ove nametnute mjere uspore širenje virusa za 15-20 posto. One su prvenstveno uvedene da spriječimo opterećenje zdravstvenog sustava. To što smo malo rastegnuli krivulju je pomoglo. SARS COV-2 više ne prijeti da će imati veliki broj teško bolesnih ljudi, ali za gripu još uvijek ne znamo", rekao je.

Ističe da je broj hospitalizacija još uvijek bitno manji nego što je bio kad smo imali veliki val pandemije.

"Očigledno je da imamo širenje ovog virusa. Taj veliki broj zaraženih se ne preslikava u broj teško bolesnih i umrlih ljudi. Amerika ima puno više teško bolesnih nego što ima UK na isti broj zaraženih. SARS COV-2 trenutno nije razlog za paniku", tvrdi.

Kaže da veći broj hospitaliziranih trenutno nego prošle godine u ovo vrijeme uopće nije razlog za brigu..

"Mi smo prošlog ljeta imali jako malo zaraženih. Ove godine smo imali ogroman broj turista i činjenica je da imamo više zaraženih nego što smo imali lani u isto doba. Virus se širi, virus će se i dalje širiti. Mi se ovog virusa ne možemo riješiti. Ono što se bitno promijenilo, imamo polovinu ljudi koji su se cijepili i imamo polovinu onih koji su preboljeli. Zbog toga nemamo razloga za paniku", rekao je.

Ukidanje mjera

"U trenutku kad je država osigurala dovoljno cjepiva za sve, svatko tko se želi se može cijepiti. Ako će nas država prisiljavati da se brinemo za zdravlje, onda je puno bolje da zabrani cigarete, zašećerena pića i ultraprocesiranu hranu. Ako se bojite cjepiva, trebate se puno više bojati virusa", ističe.

Lauc navodi kako bi Hrvatska trebala slijediti primjer Danske te ukinuti sve mjere. 

"Ja mislim da trebamo napraviti ono što je napravila Danska, odnosno da ovaj virus više nije prijetnja za državu. Bilo kakve mjere nemaju smisla. Sve te mjere imaju dva, možda pet posto učinka na širenje virusa. Mi mjerama ne možemo smanjiti broj oboljelih, zbog toga smatram da sve mjere treba ukinuti", kazao je Lauc. 

Istaknuo je da Znanstveni savjet vlade već nisu imali neko vrijeme.

"U međuvremenu su predsjednik i premijer rekli da najesen treba ukinuti sve mjere i ja mislim da će se to i dogoditi", veli.

Veliki broj vlada se, kaže Lauc, upetljao u mrežu donošenja mjera i naglašavanja mjere.

"Jako se teško povući i reći da mjere više nisu važne. Teško je prognozirati što će se dogoditi što se mjera tiče. Ja ne očekujem da će se dogoditi nešto drastično u pogledu novih mjera", poručio je Lauc. 

Kopirati
Drag cursor here to close