Izgradnja samopouzdanja

Latinčić: Kada je netko ovisnik, Centar ne pruža pomoć samo njemu, nego i njegovoj obitelji u vidu psihosocijalne pomoći

Lifestyle / Zdravlje | 20. 07. 2021. u 16:38 Bljesak.info
U Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti brinu i o mentalnom zdravlju pacijenata

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar, osim prevencije i izvanbolničkog liječenja, također brinu i o mentalnom zdravlju svojih pacijenata.

"Mentalno zdravlje je toliko važno da, koliko god pričali o njemu, ne možemo prenaglasiti njegovu važnost.Važno je održavati higijenu mentalnog zdravlja, razmišljati o svojim mislima, osjećajima, jednako kao što je važno održavati higijenu vlastitog tijela", objašnjava dr.med Mateo Bevanda, liječnik u centru.

Njihov stručni tim brine o mentalnom zdravlju svojih pacijenata na način da im pomaže savladati vještine izgradnje samopouzdanja.

"Jako je bitno je da uz našu podršku, imaju i podršku svoje obitelji i prijatelja.Većina njih dolazi na dnevnoj bazi, tako da ih dovoljno dobro poznajemo. Već od samog ulaska u centar vidimo kome je taj dan potrebno posvetiti malo više pažnje i razgovora", kazao je dr. Bevanda.

Liječnici centra otkrivaju koje su se intervencije u njihovoj praksi pokazale najboljima.

"Osim standardnih intervencije koje ovdje radimo, supstitucijsko liječenje i farmakoterapija, jako su važne i psihosocijalne intervencije. Osobno smatram da jedan kvalitetan razgovor, koji će rezulirati iskrenim dogovorom, može biti i važniji od svih drugih intervencija", kazao je dr.med Marin Čović.

Kada je netko ovisnik, Centar ne pruža pomoć samo njemu, nego i njegovoj obitelji u vidu psihosocijalne pomoći.

"Ako ne pomažemo i drugim članovima obitelji, mi nismo riješili problem. Zašto? Ako imamo bilo kakvu bolest unutar obitelji, mi se moramo mijenjati, moramo mijenjati svoje navike i prilagođavati se toj bolesti. Svi žele da je njihovo dijete zdravo. Nekada ljubav ide ispred razuma. Da bi roditelj pomogao svom djetetu da riješi tu ovisnost, mi im pomažemo u smislu da educiramo roditelje na koji način trebaju postupati prema svom djetetu“, pojasnila je Milena Latinčić, socijalna radnica u centru.

Kakvi su savjeti za roditelje ovisnika, pogledajte detaljnije u video prilogu.

Kopirati
Drag cursor here to close