Kupate se u bazenu? Evo kako se zaštiti od mogućih zaraza

Bilo da se radi o bazenu u dvorištu ili gradskom bazenu, pametno je znati što bi moglo biti skriveno ispod površine i kako preventivno djelovati.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 07. 2019. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vruće je i nalazimo se usred ljeta, a bazeni i wellnessi nas izuzetno privlače, naročito pred godišnje odmore. Međutim, oni su nerijetko i izvor infekcija koje ne želiš skupiti nakon ljetovanja. Kako se zaštiti i preventivno djelovati donosi RTL

Bilo da se radi o bazenu u dvorištu ili gradskom bazenu, pametno je znati što bi moglo biti skriveno ispod površine i kako preventivno djelovati.

1. Sumnjiva voda u bazenu

Jak miris vode ne daje samo klor. Vrlo je vjerojatno da se kombinacija klora pomiješala s mokraćom, znojem ili prljavštinom tijela plivača - a svi ti 'zagađivači' mogu oslabiti djelovanje kemikalija za ubijanje klica. Obrati pozornost na miris vode prilikom ulaska u bazen jer bazen bez snažnog kemijskog mirisa je zdrav bazen.

2. Neke bakterije mogu preživjeti

Neke bakterije mogu preživjeti u bazenu i nekoliko dana! Zbog toga dobro obrati pozornost na to da netko slučajno ne vrši nuždu ondje gdje ne bi smio! Klice u vodi također mogu uzrokovati infekcije kože, očiju, uha i pluća.

3. Zaštiti se od klica

Evo kako zaštititi sebe i članove obitelji u bazenu:

Obavezno se istuširaj prije ulaska.
Ako imaš probavne smetnje izbjegavaj javna kupališta.
Poduči djecu da koriste zahod, a ne bazen.
Često provjeravaj pelene svoje djece. Promijeni ih u zahodu, a ne uz bazen.
Nemoj piti bazensku vodu.
Ako nosiš kontaktne leče, skini ih prije plivanja i koristi zaštitne naočale.
Tuširaj se nakon bazena.
Dobro isperi oči.

Dobar tuš nakon kupanja u kloriranom bazenu isprat će raznovrsne kontaminante bazena, kao i klor. Neki pojedinci koji su preosjetljivi na klor mogu razviti iritantni dermatitis sa svrbežom, crvenom kožom i drugim iritacijama. Klor također isušuje kožu i može nadražiti postojeći dermatitis zbog toga se posveti i adekvatnoj njezi nakon tuširanja.

Kopirati
Drag cursor here to close