SKB

Kronični nedostatak: Mostarskoj bolnici treba 70 darovatelja krvi dnevno

Davatelj krvi je početak liječenja jednog bolesnika kojeg treba liječiti s krvnim pripravcima, kaže voditeljica Transfuzijskog centra SKB-a Mostar te poručuje kako je puno bolje biti darivatelj nego primatelj.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 07. 2021. u 10:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarskoj Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) kronično nedostaje krvi, a najteže stanje je s negativnim krvnim grupama, upozorila je voditeljica Transfuzijskog centra te bolnice Jadranka Knežević.

''Nedostaje nam svih negativnih krvnih grupa, pogotovo A negativne i B negativne, imamo nešto O negativne i AB negativne. Što se tiče rezus pozitivne krvi, imamo toliko da možemo izdržati dva dana bez stresa'', kazala je Knežević za Fenu.

Kada bi imali negdje oko 70 ljudi dnevno da daruju krv, naglašava, "mi bismo bez problema radili, a svaki bolesnik bi onog trenutka kad se traži dobio sve ono što mu treba, iako se i ovako snalazimo na sve moguće načine da naši bolesnici dobiju sve što im je potrebno".

Kako je dodala, veliki problem su i trombociti, a ljetni je period i on uvijek donosi nedostatak davanja krvi. Nakon 'covida', SKB je krenuo s "hladnim operacijama", a uz sve to, Transfuzijski centar mora imati spremnu krv i krvni pripravak i za hitne slučajeve.

Video: Mostarskom SKB-u hronično nedostaje krvi, apeluju na darivatelje

''Veliki problem su trombociti, koji se traže kod određenih oboljenja, kao i operacija i kroničnih bolesnika. Da bismo napravili jednu terapijsku dozu za trombocite potrebno nam je četiri do šest ljudi.Nekako to premošćujemo radom na staničnom separatoru kada zovemo davatelje da dođu i ponude svoju ruku da daruju samo trombocite, a sve ostalo vratimo u cirkulaciju'', ističe Knežević.

Nije se dogodilo, kako je kazala, pa čak ni u velikoj koronakrizi da je bolesnik ostao bez nekog krvnog pripravka.

''Mučimo se, tražimo krv, idemo po terenu, animiramo ljude, animiramo davatelje. Za vrijeme korone, evo godinu i pol imali smo stalno probleme zato što su bili izvanredni uvjeti ali nekako se sad to normalizira i pokušavamo raditi na naš uobičajen način, organiziramo akcije i svaki dan u našem Transfuzijskom centru primamo davatelje koji dolaze i osiguravamo terapijske doze koje moramo osigurati, i koncentrate eritrocita i trombocita i svježe smrznutu plazmu i krioprecipitat, dakle, sve ono što nam se traži'', ističe Knežević.

Davatelj krvi je početak liječenja jednog bolesnika kojeg treba liječiti s krvnim pripravcima, kaže voditeljica Transfuzijskog centra SKB-a Mostar te poručuje kako je puno bolje biti darivatelj nego primatelj.

''Teško je biti bolesnik s onu stranu vrata bolnice i čekati da netko tko je zdrav pruži ruku za njega. Zato postanite davateljem krvi jer to je privilegija'', poručila je Knežević.

Kopirati
Drag cursor here to close