Gužva

Krizni stožer HNŽ-a upozorava: Iz medija vidimo da se okuplja puno osoba…

Navodi se kako su za provođenje mjera u ugostiteljskim objektima i na javnim okupljanjima odgovorni vlasnici tih objekata, odnosno organizatori okupljanja.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 06. 2021. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, danas je, na temelju upita građana i medijskih objava, pozvao nadležne službe Grada Mostara i MUP, da kontinuirano kontroliraju provedbu važećih naredbi.

''Želimo Vam skrenuti pozornost na činjenicu da su u Gradu Mostaru, a što je objavljeno u više medija, održavana javna okupljanja na kojima je nazočilo puno više osoba nego što je dozvoljeno sukladno važećim naredbama i preporukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koje je usvojila Vlada Federacije BiH, a isto se prvenstveno odnosi na rad ugostiteljskih objekata (noćnih klubova, svadbenih salona i dr.)'', navodi se u dopisu upućenom MUP-u HNŽ-a te Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara.

Navodi se kako su za provođenje mjera u ugostiteljskim objektima i na javnim okupljanjima odgovorni vlasnici tih objekata, odnosno organizatori okupljanja.

''Možemo pretpostaviti da vlasnici objekata imaju osnove za odgovornost u najmanje dva slučaja: zato što gosti nisu nosili zaštitne maske i broj osoba bio je iznad dopuštenog, a eventualno postoji i mogućnost da nije poštivano propisano radno vrijeme ugostiteljskog objekta. Evidentno je da, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, nisu provedene mjere radi zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, odnosno propisane mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti. Skrećemo pozornost da ste u obvezi kontinuirano kontrolirati provođenje važećih naredbi, te sukladno svojim ovlastima poduzimati mjere iz okvira svoje mjerodavnosti, koja uključuje pokretanje kaznenih prijava protiv počinitelja za koje se postavi osnovana sumnja da ne izvršavaju naredbe u uvjetima pandemije COVID-19 za kaznena djela kažnjiva po Kaznenom zakonu Federacije BiH'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close