Epidemiološke mjere

Krizni stožer FBiH će razmotriti zabranu ulaska u kafiće necijepljenima

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, sedmodnevna incidenca i dalje raste, te u FBiH iznosi 77,2 slučaja/100.000 stanovnika.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 08. 2021. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krizni stožer federalnog Ministarstva zdravstva predložio je na današnjoj sjednici produženje aktualnih epidemioloških mjera u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, sedmodnevna incidenca i dalje raste, te u FBiH iznosi 77,2 slučaja/100.000 stanovnika, javlja Srna.

Znatna povećanja broja oboljelih zabilježena su u tri županije – Hercegovačko-neretvanskoj /296/100.000/, Zapadno-hercegovačkoj /192/100.000/ i Hercegbosanskoj /164/100.000/.

U posljednjih sedam dana zabilježen je porast svih indikatora – broj hospitaliziranih, broj pacijenata na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, te smrtnih slučajeva, priopćeno je iz federalnog Ministarstva zdravstva.

Krizni stožer će pratiti epidemiološku situaciju, te u skladu s tim razmotriti uvođenje mjera kojima bi bio zabranjen ulazak u javne objekte bez potvrde o cijepnom statusu, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom Covidu 19.

Krizni stožer je, s obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, pozvao građane da poštuju sve propisane mjere zaštite, te da se cijepe.

Prijedlog produženja mjera upućen je Vladi FBiH na usvajanje.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez za portal „Avaza“ rekao je da se situacija već zaoštrava, stoga razmatraju nove mjere, a kako ne bi došlo do novog zatvaranja.

''Ipak, odluka će biti vezana isključivo za epidemiološku situaciju. Zato preporučujemo svakome da se što prije cijepi i tako zaštiti sebe i druge'', poručio je Čerkez.

Govoreći o zabrani ulaska u javne objekte, Čerkez kaže da se o tome još uvijek razmišlja.

''Postoji mogućnost da navedena mjera bude uvedena '', naglasio je Čerkez.

Prema njegovim riječima, ukoliko odluka bude donese i u njoj će postojati određena izuzeća.

''Prije svega misli se na ulazak u trgovine koje prodaju hranu i ostale neophodne životne namirnice'', istaknuo je Čerkez.

Kopirati
Drag cursor here to close