Korucpija u zdravstvu: Sve se vidi, sve se zna, ali ...

Korucpija u zdravstvu: Sve se vidi, sve se zna, ali ...

Lifestyle / Zdravlje | 11. 09. 2019. u 14:03 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Hasim Šabotić danas je, prilikom predstavljanja istraživanja „Analiza pravno-institucionalnog okvira i politika prevencije korupcije u zdravstvu“, izjavio da je korupcija zastupljena u svim sektorima, pa i u zdravstvu.

''Kada gledamo revizorske izvještaje, javne izvještaje, određene studije koje su na neki način objektivni pokazatelji kada je u pitanju borba protiv korupcije u zdravstvu, govore da je korupcija zastupljena na visokoj razini. Međutim, kada gledamo subjektivne pokazatelje prema percepciji građana, također vidimo da je korupcija zastupljena u BiH u sektoru zdravstva'', naveo je Šabotić.

Kazao je da se korupcija u zdravstvu ne prijavljuje adekvatno, navodeći da je u 2017. godini Agencije za prevenciju korupcije zaprimila šest prijava, u 2018. godini jednu, a u 2019. godini dvije.

Jako specifičan sektor

Po njegovim  riječima, razlozi bi mogli biti to što sektor zdravstva nije u nadležnosti države nego entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, te postoji mogućnost da građani to prijavljuju nižim nivoima vlasti koji se bave procesuiranjem i otkrivanjem koruptivnih krivičnih djela. S druge strane, dodaje on, postoji mogućnost straha građana da ne bi trpili štetne posljedice kada zahtijevaju liječničku pomoć.     

Šabotić napominje da je zdravstveni sektor jako specifičan i da bi se iskorijenila korupcija u zdravstvenom sektoru mora se promijeniti kompletan sustav.

Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala (TI) BiH je kazao da zdravstveni sektor dijeli sudbinu stanja u državi i društvu.

''Svjedoci smo onoga što se događa u BiH, potpunog odsustva napretka u borbi protiv korupcije. Strategija Europske komisije, pa i mišljenje koje smo dobili ranije ove godine nam govori da je situacija, kada je u pitanju korupcija, alarmantna. Govori se o tome da je BiH 'zarobljena država' već duži niz godina. S druge strane, institucionalni odgovor države na takvo stanje gotovo da je izostao'', smatra Blagovčanin.

Kada je u pitanju zdravstveni sustav, kaže da je analiza pokazala tri nivoa problema ili tri grupe rizika od korupcije, gdje se korupcija u zdravstvenom sustavu najviše manifestira. Prvi je onaj gdje građanin može da vidi prilikom pružanja zdravstvenih usluga, primanje i traženje mita.

Javne nabavke i posao preko stranke

Međutim, navodi Blagovčanin, ono što su puno veći problemi odnosi se na procese javnih nabavki u zdravstvu, imajući u vidu da se enormne iznose novca izdvajaju u sektoru zdravstva.

''Treći nivo problema odnosi se na činjenicu da, kada govorimo o postavljenjima i imenovanjima na menadžerske pozicije, tu imamo vrlo rasprostranjenu praksu klijentelizma, odnosno imenovanja ljudi po stranačkoj pripadnosti umjesto po menadžerskim kapacitetima i sposobnostima. Sve to nam daje vrlo turobnu i tegobni sliku ukupnog zdravstvenog sustava'', kazao je Blagovčanin.

Po njegovim riječima, prioritetna stvar bi bila sustavni pristup reformama u zdravstvenom sustavu.      

 Glasnogovornica Centara civilnih inicijativa (CCI) Ana Lučić je kazala da u okviru projekta ''Izliječimo zdravstvo'', koji zajedno provode Transparency International BiH i CCI, a koji je podržan od EU, danas predstavljaju istraživanje ''Analiza pravno-institucionalnog okvira i politika prevencije korupcije u zdravstvu'',  koje daje pregled svih zakonskih i podzakonskih akata, kao i njihovu primjenu u oblastima koje su identificirane kao podložne korupciji u sektoru zdravstva.

To su oblasti: javne nabavke; upravljanje ljudskim resursima, odnosno imenovanja i zapošljavanja u sektoru zdravstva; sukob interesa i upravljanje javnim financijama s fokusom na transparentne liste čekanja.

Pregled slabih točaka

Po njezinim riječima, nalazi daju pregled slabih točaka unutar navedenih pravnih propisa, čije poboljšanje može dovesti do smanjenja, odnosno do minimuma rizika od korupcije u zdravstvenim ustanovama.

 


''Nalazi će biti iskorišteni za suradnju sa 15 odabranih zdravstvenih ustanova (po sedam iz RS i iz FBiH i jedna iz Brčko distrikta BiH), s kojima će  TI BiH i CCI direktno surađivati i raditi na unapređenju internih akata koji reguliraju navedene oblasti, kako bi kroz konkretne primjere pokazali da se može dovesti do smanjenja rizika od korupcije ukoliko se unaprijede pravna akta'', kazala je Lučić.

Analiza će također biti ustupljena svim zdravstvenim ustanovama u zemlji. 

Kopirati
Drag cursor here to close