Koronavirus

Liječnici utvrdili da je virus nekim oporavljenim pacijentima umanjio kapacitet pluća za 30 posto

Bolnica u Hong Kongu odlučila je obznaniti svoje spoznaje o posljedicama pandemijske bolesti
Lifestyle / Zdravlje | 15. 03. 2020. u 07:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pacijenti koji se oporave od koronavirusa mogu imati znatno smanjenu funkciju pluća u budućnosti. Brojni od njih će se zadihati prilikom brzog hodanja ili će im uza stepenice uzmanjkati zraka, objavili su liječnici iz Hong Konga, a prenio britanski Independent.

Bolnica u Hong Kongu odlučila je obznaniti svoje spoznaje o posljedicama pandemijske bolesti nakon što su njezini medicinski stručnjaci obavili nadzor nad desetak osoba koje su otpuštene kući nakon liječenja od Covida-19.

Od deset otpuštenih, trojica građana koji su preboljeli zarazu nisu bila u stanju učiniti ono što su s lakoćom činili prije bolesti.

Ako samo malo ubrzaju tempo hodanja, primjetno je da ubrzano dišu, izjavio je medicinski direktor Infektivnog centra u Hong Kongu dr. Owen Tsang Tak-yin za South China Morning Post.

Neki od pacijenata, po njegovim procjenama, imaju reduciranu funkciju pluća za oko 20 do 30 posto.

Pretragama pluća kod čak devet od deset oporavljenih pacijenata pronađeni su uzorci slični zamrznutom staklu, što sugerira oštećenja dubinskih dišnih putova.

Dr. Tsang je rekao da će se postojeći kapaciteti pluća izliječenih nastojati u budućnosti jačati fizioterapijom, nakon što budu podvrgnuti detaljnijim testovima kojima će se procijeniti njihov puni potencijal.

Preporučio je otpuštenim pacijentima da za početak rade kardiovaskularne vježbe kako bi im se pluća oporavila, sugerirajući im plivanje kao naročito korisno. 

Liječnici iz Hong Konga smatraju da dugoročni učinak koronavirusa na oporavljene pacijente, poput pitanja hoće li razviti kroničnu plućnu fibrozu, tek treba ispitati.

Kopirati
Drag cursor here to close