Svjetski dan kontracepcije

Kontracepcija žena: BiH lošija od najnerazvijenijih zemlja svijeta

Ona je dodala da je UNFPA u potpunosti predani pružanju podrške naporima u zemlji kako bismo postigli da svaki pojedinac
Lifestyle / Zdravlje | 26. 09. 2018. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prema najnovijem Istraživanju višestrukih pokazatelja u Bosni i Hercegovini (BiH), samo 12% žena reproduktivne dobi koristi neku od metoda moderne kontracepcije, s najvišom stopom korištenja među ženama sa višim stepenom obrazovanja i sa višim prihodima (20%). Osim toga, 9% svih žena reproduktivne dobi ima nezadovoljene potrebe za kontracepcijom'', rekla je predstavnica UNFPA u Bosni i Hercegovini Doine Bologa.

''Predrasude, pogrešne predodžbe i nedovoljno znanje o značaju kontracepcije, pored visoke cijene kontracepcijskih sredstava predstavljaju ključne čimbenike za ovako nisku stopu korištenja'', rekla je Bolga, te je stava da se ovo mora promijeniti. ''Čak i u najnerazvijenim zemaljama u svijetu, stopa korištenja moderne kontracepcije iznosi 27%'', rekla je.

Inače, u srijedu se obilježava Svjetski dan kontracepcije. Širom planete, UNFPA, Agencija Ujedinjenih nacija za seksualno i reproduktivno zdravlje, radi na izgradnji svijeta u kojem je svaka trudnoća željena, svaki porod siguran i potencijal svake mlade osobe ispunjen, doprinoseći i na taj način ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine, priopćeno je UNFPA.

Foto: PR / Doine Bologa

''Kao agencija koja djeluje u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, UNFPA zastupa pravo svake žene, muškarca i djeteta da uživaju život u zdravlju i jednakim mogućnostima. Kada je u pitanju obrazovanje, mi smatramo da je izuzetno važno provoditi edukaciju o zdravim životnim stilovima u školama, što uključuje poštivanje žena i njihovih prava'', rekla je Bolga.

Pristup sigurnom i dobrovoljnom planiranju obitelji je ljudsko pravo. Ipak, u zemljama središnje i istočne Europe mnogi parovi još uvijek ne koriste sigurne i učinkovite metode planiranja obitelji i to, tvdi Bolga, mahom zbog nedostatka pouzdanih informacija o planiranju porodice i nedostatka pristupa modernoj kontracepciji.

''Moj ured u BiH surađuje sa resornim ministarstvima i pruža podršku u razvoju strateških pristupa. Premda je kroz primarnu zdravstvenu zaštitu postignut napredak u povećanju pristupa pouzdanim informacijama o planiranju porodice, te je započela edukacija o zdravim životnim stilovima u osnovnim školama, još uvijek ima prostora za dalja poboljšanja. Važno je napomenuti da se edukacija o zdravim životnim stilovima provodi samo u dvije županije u Federaciji BiH'', rekla je UNFPA predstavnica.

Ona je dodala da je UNFPA u potpunosti predani pružanju podrške naporima u zemlji kako bismo postigli da svaki pojedinac, a posebno žene, ima pristup uslugama u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući planiranje porodice.

Podsjećamo, ovaj dan je prvi put obilježen 2007. godine s ciljem podizanja svijesti o kontracepciji, kako bi se mladim ljudima omogućilo donošenje informiranih odluka o njihovom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Kopirati
Drag cursor here to close