Zdravlje mališana

Koliko je delta soj koronavirusa opasan za djecu?

''Ova je varijanta puno zaraznija, i zato se češće vidi i kod djece'', kazao je dr. Paul Offit, direktor centra za cijepljenje i pedijatriju u Philadelphiji.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 08. 2021. u 07:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za razliku od prethodnih varijanti koronavirusa, koje su djecu više-manje zaobilazile, čini se da delta soj predstavlja za njih puno veću opasnost, a posebno se to odnosi na djecu mlađu od 12 godina koja nisu cijepljena.

Osjetljiva skupina

Prema pisanju Američke akademije pedijatrije, do početka ovog mjeseca oko 94.000 djece je imalo COVID-19.

''Ova je varijanta puno zaraznija, i zato se češće vidi i kod djece'', kazao je dr. Paul Offit, direktor centra za cijepljenje i pedijatriju u Philadelphiji.

Kako većina djece nije cijepljena to ih stavlja u skupinu koja je osjetljivija i koja se lako može zaraziti. Kako infekcija delta sojem izgleda kod djece, objasnili su stručnjaci.

Najčešći simptomi kod djece i mladih je kašalj, začepljenje i curenje nosa, gastroenterološki simptomi i osip koji se ne javlja tako često, kazali su stručnjaci.

Prije pojave ovog soja, većina djece koja je imala COVID nisu imala simptome, a sada se čini da ih se primjećuje sve više. Koja god varijanta virusa da je u pitanju, roditelji trebaju biti svjesni i ostalih stanja koje može uzrokovati ova bolest kod djece, dodali su stručnjaci, a jedna od ozbiljnih bolesti koje se treba čuvati je multisistemski upalni sindrom (MIS-C) kod djece i adolescenata.

Ozbiljne komplikacije

Radi se o ne tako čestoj, ali ozbiljnoj komplikaciji ove bolesti, a primjećuje se i nekoliko tjedana nakon infekcije.

Simptomi bolesti MIS-C su bol u trbuhu, krv u bjeloočnici, bol u prsima, proljev, glavobolja, umor, bol u vratu, osip i povraćanje.

Kada mališane testirati

Stručnjaci savjetuju da djecu testirate na koronavirus ako primijetite da imaju ikakve respiratorne simptome.

Djeca kod kojih se javi bilo koji od gore navedenih simptoma moraju se testirati kod pedijatra, prenosi Avaz.

Posebno se to odnosi na djecu koja se vraćaju u školske klupe ili se vraćaju s odmora gdje su bili u velikoj grupi.

Pratiti stanje

Prema riječima stručnjaka, ako je dijete pozitivno, treba ga se izolirati dok se simptomi ne povuku.

Dodaju da i ako je dijete pozitivno, ali mu nije potrebna ljekarska skrb, roditelji moraju pratiti pogoršavaju li se simptomi poput disanja, ali i općeg stanja.

Dobra je ideja, navode stručnjaci i nošenje maski te prozračivanje prostorija u kojoj se boravi ili u kojoj je dijete izolirano.

Bilo bi dobro, kažu stručnjaci, da bolesna osoba ima i vlastitu kupaonicu. I na kraju, prevencija je uvijek puno bolja od liječenja pa se treba još čuvati. Nije naodmet spomenuti da bi se svi koji mogu trebali i cijepiti.

Kopirati
Drag cursor here to close