Hladno vrijeme i kupanje

Koliko često bismo se trebali tuširati zimi?

No dermatolozi napominju kako postoji upravo prava količina tuširanja koju biste trebali zadovoljiti.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 11. 2018. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Koliko često bismo se trebali tuširati? Pitanje koje, onako na prvu, ne zahtijeva mnogo mozganja, ipak muči sve one koji zimi pokušavaju svesti tu aktivnost na minimum. Hladnoća i "kupanje", reći će neki, ionako ne idu zajedno. Vjerovali ili ne, nisu (pre)daleko od istine.

Kako biste, prema tome, izbjegli sve buduće nedoumice, kao i savjete raznih "stručnjaka" koji tvrde kako često tuširanje nije zdravo (pa ljudi se u srednjem vijeku uopće nisu tuširali), prenosimo nekoliko savjeta dermatologa u skladu s vremenskim prilikama koje nam stižu.

U većini slučajeva, preferencije u svezi glede tuširanja idu iz krajnosti u krajnost, piše portal Health. Dok se jedni religiozno i bez iznimke peru na dnevnoj bazi, drugi izbjegavaju vodu i oslanjaju se na pomagala poput šampona za suho pranje i vlažnih maramica. Nisu li za to i izmišljene?

No dermatolozi napominju kako postoji upravo prava količina tuširanja koju biste trebali zadovoljiti. Na veliku žalost onih drugih navedenih, pravilno bi bilo ući pod tuš svakoga dana ili makar - svakog drugog, tvrdi dermatologinja Nada Elbuluk.

Ipak, to glavno pravilo može ovisiti o nekoliko stvari. Kako biste ustvrdili vlastitu potrebu za tuširanjem, uzmite u obzir ove tri stvari:

  1. Stupanj aktivnosti

Iako postoji čitav niz proizvoda koje možete ponijeti sa sobom u teretanu kako biste iz nje izišli mirišljavi nakon treninga, radi se samo o uštedi vremena - jednom kada dođete kući "tuš" je neizbježan.

"Tuširamo se kako bismo uklonili višak masnoće, mrtve stanice kože, znoj, bakterije i prljavštinu", objašnjava doktorica Heidi Waldorf za Health. Kada se sve te stvari natalože na vašoj koži, može doći do upale, pa i do infekcije.

Posebno to vrijedi za one sklone aknama. Tuširanje nakon vježbanja može pomoći u čišćenju pora i spriječiti buduće upale, naročito ako vježbate s make up-om.

Nije nužno napominjati: što ste aktivniji, trebali biste se češće i tuširati.

  1. Tip kože

Masnokošci nipošto ne bi trebali preskakati svakodnevno tuširanje, naglašavaju stručnjaci, uz još jedno pravilo koje nas vraća na početak teksta.

"Ako imate osjetljivu ili suhu kožu, ne biste se trebali tuširati više od nekoliko puta na tjedan. U protivnome može doći do pretjerane suhoće, svrabeža pa i upale", savjetuju.

Ako pak imate pretjerano suhu kožu, no trenirate svakodnevno, doktori upućuju da kupite gel za tuširanje na prirodnoj bazi i s malom količinom sapuna te da dobro nahranite kožu hidratantnom kremom nakon procesa.

Imajte na umu i da se tip kože mijenja s godinama: što ste stariji, to vam je i koža isušenija, pa je nekoliko puta na tjedan sasvim dovoljna količina tuširanja.

  1. Okoliš

Tjelovježba i stresni sastanci nisu jedino što može potaknuti znojenje, uz to i potrebu za pranjem. Ako živite u vrućoj, vlažnoj klimi, trebali biste se tuširati svaki dan kako biste uklonili bakterije s kože, uz to i neugodne mirise.

No ako je vani hladno, a zrak je suh, možete si dozvoliti rjeđe odlaske u kupatilo. Dermatolozi, dapače, kažu kako bi svakodnevno bilo - previše, te da biste mogli isušiti ionako napaćenu kožu, piše Slobodnadalmacija.hr.

Ako ste, prema tome, primijetili perutanje i bijelu, pojačano suhu kožu, srežite tuširanje na nekoliko puta tjedno. Izbjegavajte i prečeste pilinge, blagi sapun trebao bi biti sasvim dovoljan.

Kopirati
Drag cursor here to close