Uskoro studija

Kolektivni imunitet: Koliko je stado u BiH krdo

Dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci Ranko Škrbić ističe da će ovo istraživanje ući u veliku svjetsku bazu podataka i biti putokaz...
Lifestyle / Zdravlje | 18. 09. 2020. u 08:08 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko smo blizu, odnosno daleko od kolektivnog imuniteta u Bosni i Hercegovini bit će poznato do kraja godine kada bi trebale biti završene studije o Covid infekciji, objavila je BHRT.

Prva studija o serološkim ispitivanjima u Republici Srpskoj trebala bi početi krajem rujna, a druga početkom proljeća. U Federaciji BiH je u tijeku izrada dvije studije, a treća o stjecanju kolektivnog imuniteta počet će sljedećeg mjeseca.

Studija o izloženosti građana koronavirusu i pojavi antitijela metodom slučajnog uzorka svih starosnih struktura u urbanim i ruralnim područjima obuhvatit će testiranje 3.000 građana u Republici Srpskoj.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci Ranko Škrbić ističe da će ovo istraživanje ući u veliku svjetsku bazu podataka i biti putokaz kako se odnositi prema Covid infekciji.

''Oni koji su preležali virusnu infekciju Covid 19 da vidimo koliko kod njih traju antitijela, jer je to jako važno sa stanovišta procjene efikasnosti budućeg cjepiva. Već sada znamo da neke osobe koje su preležale Covid 19 jako kratko imaju razvijena antitijela što znači da je imuni odgovor jako slab i onda se događa da pojedine osobe po drugi, neke po treći put mogu da razviju istu infekciju”, navodi Škrbić.

Video: Uskoro studija o sticanju kolektivnog imuniteta u BiH

Osim Medicinskih fakulteta u Banjaluci i Foči, u istraživanje koje podrazumijeva anketiranje domaćinstva i uzimanje uzoraka krvi na terenu uključen je i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Federaciji Bosne i Hercegovine u tijeku je izrada studije o dinamici i obrascima prenosa Covida u domaćinstvu i period inkubacije. Druga studija se bavi ispitivanjem ponašanja za vrijeme pandemije i utvrđivanjem percepcije rizika među stanovništvom, znanjem i ponašanjem. Idućeg mjeseca počinje i treća studija za utvrđivanje kolektivnog imuniteta.

''Ono što želimo utvrditi je stjecanje imuniteta, kakav je kolektivni imunitet, jer podaci koje prikupljamo kroz nadzor nad Covidom nikad ne obuhvaćaju sve slučajeve, posebno kod ovog oboljenja s velikim udjelom asimptomatskih pacijenata, što znači da je osoba zaražena, preboljela bolest bez simptoma'', rekao je Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH.

Do kraja godine u oba entiteta bit će jasnija slika o novom virusu. Usklađeni protokoli s drugim zemljama omogućit će uspoređivanje rezultata i donošenje važnih zaključaka u borbi protiv koronavirusa na globalnoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close