'60 sekundi o koroni'

Koji su sastojci COVID-19 cjepiva?

''Oxford-AstraZenice cjepiva ima i nekoliko dodatnih sastojaka: aminokiseline i soli kao one koje možemo naći u žitaricama i zelenom lisnatom povrću, zatim vrstu šećera i surfaktanta koji se nalazi u sladoledu i šlagu''
Lifestyle / Zdravlje | 20. 01. 2021. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koji su to sastojci tri do sad odobrene COVID19 vakcine i čemu oni služe za serijal ''60 sekundi o koroni'' objašnjava molekularni farmaceut dr. sc. Irnela Bajrović.

Irnela Bajrovic je diplomirala biohemiju na univerzitetu u Teksasu u Austinu, SAD. Tamo je i doktorirala na temu razvoja novih oblika doziranja cjepiva. Trenutno radi kao molekularni farmaceut za američku kompaniju AskBio.

''Tri COVID-19 cjepiva su trenutno odobrene za uporabu u Europi i SAD-u: Pfizer-BioNTech, Moderna i Oxford-AstraZenica. Sastojci svih cjepiva imaju dvije osnovne svrhe: da učinkovito induciraju imunu reakciju koja nas štiti od budućih infekcija, i da pomognu u održanju stabilnosti i vijeka trajanja cjepiva. Osnovni sastojak zadužen za kreiranje imuniteta u našem tijelu su molekule mRNA kod Pfizer i Moderna cjepiva, i u slučaju Oxford cjepiva to je adenovirus koji u sebi sadrži DNA molekulu'', kaže dr. Bajrović i dodaje da što se tiče sastojaka koji služe za stabilnost vakcine, Pfizer i Moderna cjepiva sadrže u sebi vrstu šećera, soli i mikro kapljice masnoće.

Video: Što točno sadrže do sad odobrena COVID19 cjepiva?

''Oxford-AstraZenice cjepiva ima i nekoliko dodatnih sastojaka: aminokiseline i soli kao one koje možemo naći u žitaricama i zelenom lisnatom povrću, zatim vrstu šećera i surfaktanta koji se nalazi u sladoledu i šlagu. Oxford cjepiva također sadrži etanol koji pomaže u izazivanju imunološke reakcije. Ovo nije ništa neobično. Ovaj isti etanol možete naći i u ekstraktu vanile koji koristimo za kolače. Jasno je da sve tri kompanije namjerno nisu koristile aluminij, želatinu, proizvode od jaja ili antibiotike kako bi umanjile neusuglašenost. Sastojci ovih cjepiva su apsolutno sigurni, i lako se mogu naći u raznoj hrani koju svi svakodnevno jedemo'', objašnjava dr. Bajrović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close