Svaki pojedinac sebe smatra stručnjakom

Koji su razlozi za veliki, nezapamćeni pad imunizacije!?

Po mišljenju prim dr. Junuzović - Kaljić, brojni su razlozi za veliki, nezapamćeni pad imunizacijskog obuhvata, ali je tome svakako doprinio suvremeni trend da svaki pojedinac sebe smatra stručnjakom
Lifestyle / Zdravlje | 13. 11. 2021. u 10:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pedijatrica Amra Junuzović - Kaljić

Biti cijepljen smatralo se, u ranijoj zajedničkoj državi Jugoslaviji, građanskom obavezom koja je uređena zakonom, a višedesetljetna cijepljenja generacija djece dovela je do zaustavljanja epidemija zaraznih bolesti i poništavanja njihovih negativnih posljedica po zdravlje djece i stanovništva uopće.

Kako je još za Fenu kazala pedijatrica Amra Junuzović - Kaljić, postojao je sustav pozivanja na cijepljenje djece, po Programu obaveznih cjepiva i vlastita, domaća produkcija cjepiva u Beogradu i Zagrebu što je i strateški važan cilj države.

Video: Apel pedijatra: Vakcinišite djecu, sjetimo se epidemije morbila!

''O tome kako je teklo cijepljenje, govori i činjenica da se 18 milijuna stanovnika Jugoslavije 1972. godine cijepilo protiv variole vera, u roku od dva mjeseca'', naglasila je.

Kako je kazala, suvremena cjepiva protiv brojnih zaraznih bolesti tehnološki su usavršene s minimalnim brojem nuspojava i u jednoj aplikaciji je sadržano više vakcinalnih antigena, što olakšava i ubrzava proces imunizacije. Nad tim procesom bdiju, ističe prim. dr. Junuzović - Kaljić, brojni stručnjaci iz raznih medicinskih oblasti.

''Za razliku između cijepljenja nekad i sad, treba reći da smo u međuvremenu izgubili kulturu cijepljenja, pa uslijed malog obuhvata djece imunizacijom svjedočimo visokom riziku od ponovne pojave epidemija morbilla, velikog kašlja i drugih zaraznih bolesti, koje ostavljaju teške posljedice po zdravlje, pa i najteže ishode bolesti'', kazala je.

Po mišljenju prim dr. Junuzović - Kaljić, brojni su razlozi za veliki, nezapamćeni pad imunizacijskog obuhvata, ali je tome svakako doprinio suvremeni trend da svaki pojedinac sebe smatra stručnjakom koji o cjepivima zna više od eksperta iz te oblasti i ne sluša tj. ne čuje glas medicinske znanosti i struke.

''Po nekim kriterijima ušli smo iz doba informatizacije i informiranosti u doba dezinformacija, koje se lako i brzo šire'', kazala je.

Na pitanje preporučuje li cijepljenje djece protiv COVID-19, koje dobi i kojom vrstom cjepiva, prim dr. Junuzović - Kaljić naglašava da su, za cijepljenje djece protiv Covid-19 po uputi proizvođača i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i nadležnih agencija za praćenje cijepljenja, predviđena mRNA cjepiva.

''Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva (SSTI FMZ) dalo je ranije preporuku za imunizaciju djece i omladine, u dobi od 12 do 17 godina, prvenstveno onih koji imaju komorbiditete, a u sljedećoj fazi uz savjetodavni rad sa roditeljima/starateljima o prednostima cijepljenja i uz njihov pristanak na preporučeno cijepljenje sve djece te dobne skupine'', kazala je prim dr. Amra Junuzović - Kaljić.

Kopirati
Drag cursor here to close