Najzdraviji

Koji luk je najbolji za naše zdravlje?

Ljubičasti je najbogatiji antioksidansima, a ako slijedimo tu logiku, jasno je da je onda onaj tipičan žuti luk bogatiji i jači od bijelog, kod nas poznatog kao luk srebrenac.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 10. 2017. u 21:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada u receptu piše - luk, je li vam ikada bilo važno kojeg ćete staviti - domaći žuti luk, srebrenac ili ljubičasti luk?

Čini se da vam više neće biti svejedno jer, ako već uživate u njegovom okusu zbog zdravlja te ste zbog njega spremni i na njegov tipičan miris, ne bi li tad bilo najbolje odabrati baš onaj najzdraviji?

Ispalo je da postoji vrsta koja je malo bolja od drugih. Istraživanje iz ove godine, koje je objavljeno u Food Research Internationalu, pokazalo je da je crveni (ljubičasti) luk najdjelotvorniji u ubijanju ljudskih stanica raka, u usporedbi s drugim vrstama, zahvaljujući njihovoj višoj razini antioksidansa kvercetina i antocijana.

Oni su glavni adut ljubičastog luka, a nalaze se upravo u njegovoj boji.

Ljubičasti je najbogatiji antioksidansima, a ako slijedimo tu logiku, jasno je da je onda onaj tipičan žuti luk bogatiji i jači od bijelog, kod nas poznatog kao luk srebrenac, piše Index.hr.

Luk inače pripada porodici Allium povrća i biljaka među koje, uz nabrojene vrste luka, pribrajamo i mladi luk, češnjak, poriluk, ljutiku i vlasac.

Kopirati
Drag cursor here to close