STOP stigmatizaciji

Koja su najčešća psihička oboljenja u Hercegovini?

Zašto nastaje još uvijek nije poznato ali se nastanku bolesti pristupa sa biopsihosocijalnog modela kao kod svake duševne bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 10. 2019. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klinika za Psihijatriju SKB Mostar na godišnjoj razini hospitalizira oko 680 pacijenata, dok ambulantnih psihijatrijskih pregleda bude skoro 4 tisuće.

Najčešća oboljenja Hercegovaca su shizofrenija i drugi psihotični poremećaji koji čine skoro 50 posto hospitaliziranih stoji u statistici Klinike za psihijatriju SKB Mostar. 

Odgovore o ovoj ozbiljnoj, ali bolesti koja se ipak može kontrolirat, potražili smo kod liječnika sa Klinike za psihijatriju SKB Mostar.

''Što se tiče shizofrenije, ona je svugdje u svijetu, skoro pa jednako zastupljena, a radi se otprilike o jednoj osobi na sto ljudi koja boluje od te kronične duševne bolesti. Zašto nastaje još uvijek nije poznato ali se nastanku bolesti pristupa sa biopsihosocijalnog modela kao kod svake duševne bolesti. Praktički, ne znamo za što nastaju duševne bolesti osim za jednu a to je posttraumatski stres'', kazali su liječnici sa mostarske Klinike za psihijatriju.

Objašnjavaju kako uzrok ovoj bolesti nije poznat, poznata je dijagnostika, klinička slika i tretman.
''Ono što je najvažnije a vezano za shizofreniju jeste da društvo oboljele jako stigmatizira, a bez adekvatnog opravdanja Nazivaju se ružnim imenima, daju im se negativne konotacije, a to sve proizlazi iz nedovoljnog znanja o bolesti. Bolest danas sa suvremenom psihofarmakoterapijom i svim lijekovima koje dajemo i ostalim terapijama koje dajemo poput psihoterapije i socioterapije može liječiti i kontrolirati. Svaki shizofreni bolesnik nije isti jer je to bolest od 1000 lica“, govore.

Doktor Klarić objašnjava kako se po statistici na drugom broju nalaze osobe koje imaju anksiozno-depresivna stanja ( 20,5 posto) dok njih 17,7 posto na mostarsku Kliniku za Psihijatriju dolazi zbog ovisnosti o psihoaktivnim tvarima.

Kada su u pitanju maloljetne osobe, u razdoblju od 2016. do 2018., klinika je hospitalizirala 91 maloljetnika gdje su prevladavala oboljenja iz spektra shizofrenije i drugih psihotičnih poremećaja.

''U razdoblju od 2016. do 2018. godine smo imali 91 hospitalizaciju maloljetnih osoba, gdje su prevladala oboljenja iz spektra shizofrenije i drugih psihotičnih poremećaja (41 posto), te poremećaji ponašanja i emocionalni poremećaji ( 31 posto ). Brojka ambulantnih pregleda maloljetnih osoba je veća i iznosi oko 360 psihijatrijskih pregleda godišnje, gdje su najzastupljeniji poremećaji ponašanja i emocionalni poremećaji (27 posto), nakon čega slijede anksiozno- depresivna stanja (24 posto)'', govori predstojnik Klinike za psihijatriju.

Uz preglede, kontrole i praćenja stanja u pod nadzorom liječnika specijalista, na Klinici se provode i programi liječenja bolesti ovisnosti te postoji Klub liječenih alkoholičara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close