Žrtve kockanja

Kockanje u Mostaru razorilo i uništilo mnoge obitelji

Predavanje na temu "Ovisnosti mladih o igrama na sreću" je održano u srijedu u Mostaru povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 10. 2018. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi u Mostaru imamo jako veliki broj razorenih obitelji, uništenih života, dječjih života i mladosti. Imamo žrtve kockanja koje su u jako velikom broju. Kockanje je gore od drugih ovisnosti poput droge i alkohola jer su žrtve brojnije. Kad imamo patološkog kockara taj problem zahvati njegovu obitelj, ako je oženjen obitelj bračnog partnera i to zna nesagledive posljedice'', rekao je liječnik Marko Romić iz Centra za mentalno zdravlje Mostar na predavanju  na temu "Ovisnosti mladih o igrama na sreću" .

Predavanje je održano u srijedu u Mostaru povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Učenici otvoreni prema kockanju

Kako je rekao Romić u Mostaru je kockanje i klađenje u velikoj ekspanziji, te je predstavio rezultate istraživanja koje je provedeno među učenicima osnovne i srednje škole. Romić kaže kako su podaci o stavovima učenika prema kockanju zabrinjavajući.  

 Ilustracija

''U osnovnoj školi barem 25 do 30 posto učenika se barem jednom kladilo. U srednjoj školi taj broj ide na 35 do 40 posto. Zabrinjavajući su stavovi učenika prema kockanju.  Oni su prema kockanju prilično otvoreni i ne doživljaju kockanje  kao poseban problem'', rekao je Romić.

Istaknuo je kako iz učenici koji dolaze iz nefunkcionalnih obitelji otvoreniji prema kockanju. Krivcima za kockanje smatra  kockarsku industriju koja, po njegovim riječima, promovira kockanje kao društveno poželjno.

''Kad netko dobije pet tisuća ili sto to zna cijela država, a kad se netko ubije zbog kockanja to se zna samo u njegovoj sredini i to se zataškava'', rekao je Romić i dodao kako se trebaju promovirati štetnosti kockanja, a ne samo navodne dobrobiti.

 

Ističe kako se kockari ne javljaju na liječenje, nego kako to čine njegove žrtve odnosno roditelji, supruge, rodbina.  

U procesu liječenja 22 kockara

''U Klubu  liječenih ovisnika o kocki imamo 22 patološka kockara. To su mladi ljudi u 20-tim godinama, pozitivno je jer roditelji prepoznaju problem i na vrijeme reagiraju. Naime, prije pet godina većina onih kojih se liječi bila je u 40-im i 50-im godinama'', rekao je Romić.

  Arhiva/ Bljesak.info

Romić je mladim Mostara poslao jasnu poruku:  ''Dobro razmislite prije nego što odete u kladionicu. One dvije marke koje dobiju za sendvič ne odvajajte za kladionicu, bolje se raspitajte o žrtvama patološkog kockanja''.

Kopirati
Drag cursor here to close