Život u dimu

''Klima bez dima'' u subotu na 2. Dječjem ragbi festivalu u Zenici

Posjetiteljima će biti izložena kreativna postavka “Život u dimu”, uz poziv da svojim potpisom osnaže napore u promociji zdravih navika i zaštiti svih, a osobito djece, od pasivnog pušenja.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 05. 2019. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa Klima bez dima nastavlja skupljati glasove podrške za kreiranje svijeta bez duhanskog dima. Jedan klik na link bit.ly/klimabezdima je dovoljan da građani daju podršku novim zakonskim rješenjima u oblasti kontrole upotrebe duhana, a cilj predstavnika inicijative je prikupiti 10 000 glasova podrške do 31.05. kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv pušenja.

2. Dječji ragbi festival, koji se održava u subotu, 18. svibnja, na sportskim terenima Kamberović polje u Zenici, sjajno je mjesto za upoznavanje posjetitelja s ovom inicijativom, odnosno prijedlogom Zakona o kontroli duhana I duhanskih proizvoda, kao I sa Projektom smanjenja faktora zdravstvenih rizika stanovništva BiH u sklopu kojeg se provodi Inicijativa.

Posjetiteljima će biti izložena kreativna postavka “Život u dimu”, uz poziv da svojim potpisom osnaže napore u promociji zdravih navika i zaštiti svih, a osobito djece, od pasivnog pušenja.

Klima Bez Dima ima za cilj  podizanje svijesti i pružanje podrške za osiguranje ambijenta bez duhanskog dima na javnim mjestima u cilju zaštite zdravlja stanovništva u BiH. Ova inicijativa je dio Projekta smanjenja faktora zdravstvenih rizika u BiH, za koji podršku pruža Vlada Švicarske, a implementira ga Svjetska banka u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Gradskim upravama, zavodima za javno zdravstvo i drugim domaćim partnerima.

Projekt smanjenja faktora zdravstvenih rizika fokusiran je na četiri faktora rizika: uporaba duhana I duhanskih proizvoda, prekomjerna konzumacija alkohola, loša prehrana I fizička neaktivnost.

Ragbi klub Čelik  je jeadn od dobitnika granta za projekt “U Formi sam, A Ti?!”, koji za glavni cilj ima povećanje kapaciteta lokalne zajednice za bavljenje fizičkom aktivnošću. U sklopu budućih aktivnosti RGK Čelik će implementirati niz aktivnosti koje će opravdati glavni cilj projekta, dok specifične ciljeve projekta podrazumijevaju kreiranje strateškog okvira za unapređenje fizičke aktivnosti građana Zenice do kraja 2019, unapređenje kapaciteta lokalne zajednice u cilju promocije fizičke aktivnosti građana do kraja 2019. i izgradnja rekeracionog parka na otvorenom.

Promociju Inicijative „Klima bez dima“ u Zenici, zajedno sa Svjetskom bankom i Federalnim ministarstvom zdravstva, organizira agencija Primera, zadužena za Mobilizaciju zajednice Projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close