Nova saznanja

Kina: Virus se ponaša drugačije kod novih pacijenata

Pacijenti iz klastera na sjeveroistoku, također, nose virus mnogo duže nego rani slučajevi u Wuhanu i potrebno im je duže vrijeme za oporavak.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 05. 2020. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Virus korona ponaša se različito kod pacijenata na sjeveroistoku Kine koji su nedavno zaraženi u odnosu na ranije slučajeve, što ukazuje na to da se mijenja dok se širi, izjavio je kineski stručnjak Kiu Haibo.

Kina, koja je uglavnom pandemiju virusa korona stavila pod kontrolu, otkrila je u proteklih nekoliko tjedana nove klastere u provincijama Đilin i Hejlongđijang na sjeveroistoku zemlje, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg drugog vala, prenosi Srna.

Haibo, stručnjak iz Nacionalne komisije za zdravlje, kaže da je period inkubacije kod pacijenata na sjeveroistoku mnogo duži nego kod zaraženih u Wuhanu, gdje se virus pojavio krajem prošle godine.

"To stvara problem jer ljudi nemaju nikakve simptome. Mogu da se sastanu sa porodicom ne znajući da nose virus, nakon čega dolazi do formiranja klastera zaraze", istakao je Haibo.

Prema njegovim riječima, pacijenti iz klastera na sjeveroistoku, također, nose virus mnogo duže nego rani slučajevi u Wuhanu i potrebno im je duže vrijeme za oporavak.

On je napomenuo da pacijenti sa sjeveroistoka rijetko imaju povišenu temperaturu i kod njih je primjetnije oštećenje na plućima, a ne na drugim organima.

Haibo smatra da je virus u klasterima na sjeveroistoku najvjerojatnije stigao iz inozemstva, zbog čega se razlikuje od ranijih slučajeva, navela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close