Korona virus

Kina: Epidemija jenjava, WHO i dalje oprezan

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da, kako se čini, kineski podaci "upućuju na slabljenje epidemije", ali da "svakom očitom trendu treba pristupiti s oprezom".
Lifestyle / Zdravlje | 18. 02. 2020. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je u utorak zabilježila najmanji broj novozaraženih koronavirusom od siječnja te najmanji broj smrtnih slučajeva unazad tjedan dana, no Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i dalje poziva na oprez.

Kineski dužnosnici su izvijestili o 1886 novih slučajeva zaraze koronavirusom i to je prvi puta od 30. siječnja da je dnevna brojka pala ispod 2000. Broj zaraženih trenutno iznosi 72.436. Također, od 11. veljače, broj od 98 novih smrtnih slučajeva je prvi puta u tjedan dana pao ispod 100. Do sada je od koronavirusa umrlo 1868 ljudi.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da, kako se čini, kineski podaci "upućuju na slabljenje epidemije", ali da "svakom očitom trendu treba pristupiti s oprezom".

Izvan Kine zabilježeno je 827 slučajeva zaraze u 26 zemalja i regija te pet smrtnih slučajeva, javlja Hina.

Kina smatra da su brojke, koje upućuju na smanjivanje broja novih slučajeva u posljednjih nekoliko dana, pokazatelj da agresivne mjere koje je poduzela u cilju ograničavanja putovanja i trgovine usporavaju širenje bolesti izvan središnje pokrajine Hubei i glavnog grada Wuhana.

Podaci kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC) pokazuju da je preko 80 posto slučajeva zaraze povezano s bolesnim i starijim ljudima.

 

Ukupna smrtnost od Covida-19 je 2,3 posto, u najpogođenijoj provinciji Hubei smrtnost iznosi 2,9 posto u usporedbi s tek 0,4 posto u ostatku zemlje.

Nije bilo smrtnih slučajeva među djecom do devet godina a kod odraslih do 39 godina, stopa smrtnosti je niskih 0,2 posto. Za osobe u četrdesetima stopa smrtnosti iznosi 0,4 posto, u pedesetima 1,3 posto, šezdesetima 3,6 posto i u sedamdesetima 8 posto.

Znanstvenici sumnjaju, premda još nisu dokazali, da je novi koronavirus na ljude prešao preko ljuskavca, malenog sisavca čije se ljuske visoko cijene u tradicionalnoj kineskoj medicini, a neke od prvih zaraza otkrivene su među osobama koje su obilazile tržnicu u Wuhanu gdje se prodaju šišmiši, zmije, cibetke i druge životinje.

Posljednja dva tjedna kineska policija pretresa kuće, restorane i improvizirane tržnice diljem zemlje i uhićuje ljude koji krše privremenu zabranu lova, prodaje ili konzumacije divljih životinja.

Rezultat akcije je gotovo 700 uhićenih i 40.000 zaplijenjenih životinja, poput vjeverica i lasica, što ukazuje na to da kineski apetit za divljim životinjama ili želja da njihove organe koriste u tradicionalnoj medicini neće nestati preko noći, unatoč potencijalnoj poveznici s novim virusom.

Epidemija koronavirusa utječe i na gospodarstvo te je tako američki tehnološki div Apple upozorio na moguću globalnu nestašicu iPhonea nakon privremenog zatvaranja tvornica u Kini. Iz Applea poručuju i da neće ostvariti zacrtanih 63 do 67 milijardi dolara prihoda u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je kazao da se gospodarstvo nalazi u izvanrednom stanju, podsjetivši da je epidemija uvelike poremetila potražnju južnokorejskih proizvoda.

U Japanu, čija je ekonomija u silaznoj putanji, javio se strah od recesije, a zbog bojazni od širenja zaraze neke su kompanije svojim zaposlenicima dale mogućnost da rade od kuće.

Najveći štetu, međutim, trpe kineski uslužni sektor i mali proizvođači. Ukoliko se epidemija uskoro ne obuzda, gospodarstvenici upozoravaju na moguće masovne otkaze u Kini.

Kineski predsjednik Xi Jinping, međutim, uvjeren je da Kina usprkos epidemiji može ostvariti ciljani gospodarski rast za 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close