Banja Luka

Zbog nehumanih uvjeta u UKC-u RS podignute kaznene prijave

Uz kaznenu prijavu priložio je fotografije koje su mu dostavili građani kao dokaz, kako navodi, nehumanih uvjeta u kojima borave pacijenti. Iz UKC-a demantiraju ove navode.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 07. 2021. u 09:35 Bljesak.info
Krivične prijave zbog stanja u UKC-u RS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dario Sandić, odvjetnik iz Banja Luke, podnio je kaznene prijave protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlade Đajića i republičkog zdravstvenog inspektora zbog stanja u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Uz kaznenu prijavu priložio je fotografije koje su mu dostavili građani kao dokaz, kako navodi, nehumanih uvjeta u kojima borave pacijenti. Iz UKC-a demantiraju ove navode.

Fotografije jastučnice na ginekologiji, temperature koje u prostoriji na staroj Hirurgiji dosežu 40 stupnjeva ponovo su u javnosti pokrenule raspravu o uvjetima na pojedinim klinikama UKC-a RS. Zbog svega toga odvjetnik Dario Sandić podnio je kaznene prijave.

“Bitna činjenica je da UKC RS trenutno radi garažu vrijednu 35 milijuna KM, a da na klinikama nema toaletnog papira, da nema adekvatnih wc šolja, tople vode, da su tuš kabine zahrdžale, da su pločice sa zidova otpale , da su jastučnice i plahte poderane i umrljane, madraci uflekani, stari i nepodobni za upotrebu, sanitarni čvorovi u katastrofalnom stanju i za javne toalete”, ističe Sandić.

Sandić podsjeća da je prije nekoliko godina zatražio inspekcijsku kontrolu koja je utvrdila nedostatke i naložila otklanjanje, no da sudeći prema novim žalbama građana, ništa nije poduzeto. Iz inspektorata bez komentara. U ime rukovodstva UKC-a istupila je glasnogovornica. Tvrdi da je briga o pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi vrhunska i da su navodi zlonamjerni.

“Posteljina je bila čista. Vjerujem da je samo navučena pa svučena radi fotografije. Morate da shvatite da se u KC dnevno pere jedna velika količina posteljine, da se sterilizira, jako brzo odlazi, da mora biti određena gramaža zato što prolazi kroz proces sterilizacije. Ono što je nama bitno je da je taj jastuk čist, koji je kasnije bio normalan i da se greške događaju i da je bila loša jastučnica. To je greška koja se da ispraviti”, kaže glasnogovornica UKC-a RS Tamara Radlović.

Da treba ustvrditi činjenično stanje smatra i bivši ministar zdravlja. Postavlja pitanje kako se ulaže u milijunske projekte, prije nego se riješe nužni uvjeti za pacijente.

“Evo recimo sada je raspisan tender gdje KC nabavlja 500 tisuća informatičke opreme. Maltene kao da je NASA centar američki ili se natječe, dok u isto vrijeme fali toalet papira , tečnog sapuna ili neke terapije za pacijente”, kaže bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić.

Prije tri godine otvoren je obnovljeni središnji medicinski blok i sjeverno krilo UKC-a gdje su uvjeti trenutno na zavidnoj razini. No, Ginekologija, Infektivna, Klinika za kožne bolesti, kao i Psihijatrija još uvijek čekaju obnovu, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close