Dajte nam šansu

Kavalec: Sve ćemo stići, samo da mentalno duhovno i psihološki ostanemo stabilni

Situacija u vezi pandemije koronavirusa dodatni je izazov za obitelji djece s poteškoćama u razvoju, ali i tek jedna slika iz života tih obitelji i njihova svakodnevica.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 04. 2020. u 13:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija u vezi pandemije koronavirusa dodatni je izazov za obitelji djece s poteškoćama u razvoju, ali i tek jedna slika iz života tih obitelji i njihova svakodnevica.

Direktorica Servis centra 'Dajte nam šansu' Ines Kavalec u razgovoru za Fenu kaže da članove tih obitelji, u ovim uvjetima, ponajviše brine nemogućnost iznalaženja određenih lijekova, neophodnih naročito za djecu s težim oblicima teškoća u razvoju.

Pojašnjava da se radi o lijekovima za suzbijanje epileptičnih napada, redovnoj terapiji neophodnoj da se ti napadi ne bi dogodili.

''Udruženje 'Dajte nam šansu' uputilo je, po uputama UNDP-a, pismo Kriznom stožeru Federacije BiH za osiguranje lijekova koji su neophodni, a nema ih u ljekarnama (javnim niti privatnim)'', naglasila je.

Kavalec kaže da je kod roditelja te djece uvijek prisutan strah i neizvjesnost (i prije korone), u vezi mnogih pitanja na koja im 'sustav' dosad nije dao odgovor.

''Kakva je budućnost naše djece, hoće li sustav prepoznati obitelji djece s teškoćama u razvoju. Naravno da smo odgovorni, zbog dodatnog straha za svoje dijete koje spada u rizičnu skupinu i obična prehlada kod njega može izazvati dodatne zdravstvene teškoće'', naglasila je.

Ukazuje na važnost održavanja mentalnog zdravlja u vrijeme koronavirusa, generalno stanovništva u BiH, posebno obitelji sa djecom s teškoćama koje su 'i bez ove situacije izolirane, nedovoljno zaštićene sustavom.

'Za Servisni centar kaže da radi u punom kapacitetu, čak možda i više i dinamičnije 'zato što na mnogo toga moramo odmah reagirati.'

''Da bi dali psihološku sigurnost roditeljima osnovali smo, u svih devet općina u Kantonu Sarajevo, timove koji čine mladi ljudi volonteri. Oni su na usluzi isključivo obiteljima koje imaju člana s poteškoćama u razvoju i iz objektivnih razloga ne mogu napustiti kuću odnosno kupiti osnovne namirnice, otići u ljekarnu ili završiti administrativne obaveze. U ime njih i za njih to rade SOS timovi. Članovi obitelji pozivaju naš kontakt telefon (033 760 145), mi potom kontaktiramo koordinatore'', naglasila je.

Kavalec se nada kako bi situacija izazvana koronavirusom mogla 'osvijestiti one koji ne žive život različitosti, pa će vidjeti kako izgleda jedan običan dan roditelja djece s teškoćama u razvoju.'

''Što znači izoliranost, neprihvaćenost, nesigurnost, strah, šta znači nemati siguran oslonac. To je ono što sada svaki građanin živi, u doba korone. Možda će, potajno se nadam, sve ovo promijeniti svijest stanovništva i njihovo mišljenje o različitosti'', naglasila je.

Dodaje da servisni centri, osim SOS timova, rade i sa korisnicima ponajviše online radionice, a brigu vode i o mentalnom zdravlju i psihološkoj stabilnosti roditelja. Na usluzi su, kaže obiteljima u stanju hitne potrebe i za prijevoz do zdravstvene ustanove ili druge institucije.

''Tim roditeljima dali smo sigurnost, nisu sami'', naglasila je.

Ines Kavalec je majka dječaka s poteškoćama u razvoju i djevojčice tzv. tipičnog djeteta. Sinu nije mogla objasniti situaciju trenutne izolacije zbog koronavirusa na način kako je to učinila sa djevojčicom, ali, kako je kazala, i on 'kao da razumije.'

''Čini se da osjeti neki mir u nama (svojim rodteljima), nema napetosti. U vrijeme kad mnogo više boravimo zajedno, moj sin osjeti harmoniju. Važno je da pokušamo biti što opušteniji, da se igramo, pjevamo, plešemo, da sebi kažemo da ćemo stići sve ako mentalno duhovno i psihološki ostanemo stabilni'', poručila je Ines Kavalec.

Udruženje 'Dajte nam šansu' osnovali su roditelji djece s poteškoćama u razvoju iz potrebe da udruženi djeluju na stvaranju boljih društvenih okolnosti, za ugodniji život svojih obitelji i djece. Servis centar 'Dajte nam šansu' radi šest godina kao jedini pružatelji socijalnih usluga za porodice koje imaju člana s teskoćama u razvoju.

Sve usluge su besplatne i dostupne obiteljima u KS, bez obzira na dijagnozu i stupanj invaliditeta.

Kopirati
Drag cursor here to close