Kali Sara

Niska stopa imunizacije romske djece

Ovako niska stopa obuhvata imunizacijom je zabrinjavajuća za društvo u cjelini jer je za sigurnu zaštitu od širenja zaraznih bolesti preporučena stopa obuhvaća cjepivom od 90 do 95 posto stanovništva.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 08. 2020. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje koje je provelo udruženje Kali Sara – Romski informativni centar  u četiri županije u Federaciji BiH je pokazalo da skoro svako treće dijete nema uredan cijepni status, a u marginaliziranim zajednicama, kakve su romske koje žive u teškim socio-ekonomskim uvjetima, postotak cijepljene djece je manji od 5.

Ovako niska stopa obuhvata imunizacijom je zabrinjavajuća za društvo u cjelini jer je za sigurnu zaštitu od širenja zaraznih bolesti preporučena stopa obuhvaća cjepivom od 90 do 95 posto stanovništva.

Ilustracije radi – 2019. godine od morbila su oboljela 1332 lica na području svih deset županija u FBiH. Morbile su odnijele i 2 života.  Među oboljelima je bilo 125 beba ispod 12 mjeseci starosti i 472 djece uzrasta od 1-4 godine. U dodatku još 187 djece uzrasta od 5-9 godina su oboljeli. Ostali oboljeli pripadaju starijim dobnim skupinama. Najveći postotak oboljelih je necijepljen (80,8%), nepoznatog cijepnog statusa (13,4%) ili su primili samo jednu dozu vakcine (4,7%).

Kvaliteta života cijelog društva, a posebno porodica koje žive u teškim uvjetima, među kojima su i Romi, mogao bi biti značajno unaprijeđen kvalitetnijem pristupu zdravstvenoj zaštiti i obrazovanjem o značaju cijepljenja koja ne samo da je obvezna, nego je najvažniji način zaštite, besplatna i tijekom cijele godine, u svako doba, dostupna svoj djeci u BiH.

Analiza stanja na terenu pokazala je da u BiH postoje sve pretpostavke  za kvalitetan i sveobuhvatan program imunizacije djece - dobar zakonski okvir,  novac za cjepiva, nadležnosti i obveze svih aktera u sistemu su jasno naznačene i sada je, radi boljeg obuhvata, a zbog stanja na terenu, potrebno dizajnirati aktivnosti u programu obvezne imunizacije koje će obuhvatiti lokacije na kojima postoje problemi u obuhvatu djece obaveznim imunizacijama kao što je to slučaj s romskim zajednicama.  

U ovom poslu su roditelji i zdravstveni radnici „prva linija obrane“ i djece i društva u cjelini, ali nisu jedini koji su odgovorni i stoga bi se svi akteri društva trebali uključiti u aktivnosti na podizanju svijesti o značaju cijepljenja, razbijanju strahova nedovoljno informiranih roditelja, ali i borbu protiv dezinformacija i neistina koje se nekontrolirano prenose, posebno putem društvenih medija, ali i kroz direktne kontakte.  

Kali Sara – Romski informativni centar u suradnji s CZP „Romalen“ Kakanj i UNICEF-ovim Uredom za BiH, uz financijsku podršku Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) i USAID-a, tijekom kolovoza provodi informativnu kampanju «Podizanje svijesti o važnosti cijepljenja s posebnim fokusom na romsku djecu – IMUNIZACIJA ZA SVAKO DIJETE!».

Ideja je dodatno skrenuti pozornost na značaj cijepljenja djece protiv zaraznih bolesti, značaj borbe protiv dezinformacija i nepovjerenja prema zdravstvenim  radnicima i sustavu. “Pozivamo medije da se pridruže kampanji i preuzmu već kreirane sadržaje s naše web-strane http://kalisara-ric.ba i s profila Kali Sara – Romski informativni centar na Facebook-u i Instagramu, ali da i sami kreiraju sadržaje na ovu temu. Ljekare i donosioce odluka pozivamo da blagovremeno i otvoreno odgovore na zahtjeve medija za razgovor i postavljena pitanja.”, naglašava Sanela Bešić , Izvršna direktorica Kali Sara-RIC.

Kopirati
Drag cursor here to close