Aerozagađenje

Moderni, tihi ubojica krivac za sve više plućnih oboljenja u BiH

Stručnjaci su dokazali da na pojavu i razvoj kronične opstruktivne plućne bolesti itekako utječe aerozagađenje.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 11. 2019. u 20:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kronična opstruktivna plućna bolest godišnje u Europi usmrti gotovo pola milijuna ljudi. U Bosni i Hercegovini je itekako prisutno ovo oboljenje, a shodno analizama stručnjaka samo u Zenici gotovo svaki treći stanovnik ima njegove simptome, javlja BHRT.

Stručnjaci su dokazali da na pojavu i razvoj kronične opstruktivne plućne bolesti itekako utječe aerozagađenje.

Aleksandar Jakšić iz Tetova kod Zenice i ovu zimu dočekuje sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. Kaže da je plućni bolesnik i da je njegovo oboljenje direktno povezano sa aerozagađenjem.

''Devedeset posto smo oboljeli. Ja svakih 15 dana moram u Tešanj. Terapija mi se povećala, ne samo meni nego svima, ambulanta je puna'', priča Jakšić.

Kod većine ovih ljudi dijagnosticirana je kronična opstruktivna plućna bolest. Stručnjaci upozoravaju da aerozagađenje itekako utječe na njenu pojavu i razvoj, a shodno analizama koje su urađene u Kantonalnoj bolnici Zenica utvrđeno je da svaki treći stanovnik Zenice ima većinu simptoma te bolesti, te da su najizloženiji pušači.

Video: Kako se zaštititi od aerozagađenja?

Pulmolog Armin Hadžić navodi da se bolest manifestira otežanim disanjem, kašljem, iskašljavanjem, gušenjem i brzim zamaranjem.

''Ustanovili smo da je bio povećan broj pacijenata kako pregledanih, tako i hospitaliziranih upravo u periodu kad je dolazilo do povećane koncentracije, naročito ovih lebdećih čestica koje su promjera ispod 10 mkg i SO2”, istaknula je Meliha Mutapčić, pneumofiziolog KBZ.

U Bosni i Hercegovini padataka o smrtnosti uzrokovanom ovim oboljenjem nema, kao što uostalom nema ni pravih pokazatelja o posljedicama aerozagađenja na zdravlje stanovništva.

Stručnjaci ističu da je u smislu prevencije neophodno uvesti adekvatan sustav uzbunjivanja javnosti i smanjiti kretanje automobila, te omogućiti cirkulaciju zraka u većim gradskim centrima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close