Ako se vrati

Kako se svijet priprema za drugi val Covida-19?

I epidemije gripa u prošlosti su se pojavljivale u više navrata.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 04. 2020. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi udar korona virusa na sjevernoj zemljinoj hemisferi je izdržan, uz zastrašujuće brojke o masovnosti oboljevanja i žrtvama, zbog čega se, uz upozorenja stručnjaka, mnoge zemlje pripremaju za takozvani drugi val Covid 19, koji se očekuje na jesen, prenosi Tanjug.

Kolektivnog imuniteta, naime, još nema u dovoljnoj mjeri, a razvoj vakcine je tek u povoju, javlja Al Jazeera.

Stoga, dok su u pojedinim dijelovima Europe već povučeni prvi koraci ka povratku na život kakav je bio prije pandemije korona virusa, pojedine zemlje u svijetu, uključujući i neke na Starom kontinentu, pripremaju se za eventualni drugi val COVID-19.

Pripreme za scenarij drugog udara korona virusa već su u tijeku u Njemačkoj, gdje pripadnici vojske pretvaraju jedan berlinski sajamski centar u bolnicu, dok će petina kreveta na odjeljenjima intenzivne njege ostati kao rezerva za evenetualni povratak Covid 19 na jesen.

Kao oruđe u borbi protiv novog vala ubuduće će služiti i mobilna aplikacija namijenjena praćenju kontakata zaraženih osoba.

Izgradnja novih odjela intenzivne njege

Specijalne bolnice koje su u Velikoj Britaniji izgrađene za borbu protiv korona virusa ostaju na raspolaganju a, kako je izjavio jedan od glasnogovornika vlade, izgradnja novih i dalje je u tijeku.

Kako navodi AP, Francuska planira da novoizgrađena odjeljenja intenzivne njege budu spremna za drugi val virusa, a zdravstvene vlasti kažu da je ta zemlja udvostručila broj kreveta za intenzivnu njegu u jeku sadašnje epidemije na više od 10. 000.

"Moramo zadržati krevete u slučaju povratka epidemije i ostati na oprezu", rekao je direktor nacionalne zdravstvene agencije Jerome Salomon.

Na oprez zbog mogućeg preranog ukidanja restriktivnih mera pozvali su i nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Johnson.

Što se tiče samog korona virusa, u nekim zemljama već je zabilježen ponovni porast broja zaraženih, a jedan od takvih slučajeva, pored Njemačke, je i Singapur, usprkos uspjehu koji je tamo postignut u suzbijanju pandemije u ranoj fazi.

Kina, koja trenutno ima kontrolu nad situacijom, od jeseni će morati sprječavati, odnosno pod kontrolom držati prodor korona virusa na svoju teritoriju preko ljudi koji budu dolazili iz inostranstva, izjavio je za kineske medije Jang Wenhong, vođa jednog ekspertskog tima iz Šangaja.

Upozornje od američkih zdravstvenih vlasti

Na opasnost od novog vala korona virusa tijekom sljedeće jeseni upozorili su i predstavnici američkih zdravstvenih vlasti, a u saveznoj državi New Jersey - drugoj u SAD po broju oboljelih i umrlih od korona virusa - raspoloživi prostor u zgradama dvije tamošnje bolnice pretvoren je u odjeljenja za liječenje oboljelih od COVID-19.

U nedavnom intervjuu za Washington Post, direktor američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfield upozorio je da bi jesenji talas korona virusa mogao predstavljati veći problem od sadašnjeg, zbog toga što će se pojaviti istovremeno sa epidemijom obične gripe.

U izjavi za Times, Robin Satok, profesor na londonskom Imperial College izjavio je da nije poznato da li korona virus ima sezonski karakter, ali da se može očekivati da broj slučajeva COVID-19 ponovno poraste pošto počne normalizacija životnih prilika.

I epidemije gripa u prošlosti su se pojavljivale u više valova, a najočigledniji primjer je pandemija španjolske groznice, čiji su naknadni udari bili smrtonosniji od prvog, a ukupan broj žrtava premašio je 50 milijuna ljudi.

Jedan od novijih primera je pandemija podtipa gripa A, poznatijeg kao H1N1, iz 2009, koja je počela u travnju te godine, a potom se najesen ponovo pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama i u umjerenom klimatskom pojasu na sjevernoj hemisferi.

Kopirati
Drag cursor here to close