Sezona komaraca

Kako se na jednostavan način zaštititi od komaraca

Ova iritantna stvorenja često nas oneraspolože već na sami zvuk, no znaju biti i opasni jer često puta dolaze kao prijenosnici različitih bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 06. 2019. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komarce ćemo najprije naći na područjima višim od 1500 metara nadmorske visine, i to najčešće u blizini vode, neovisno o njenoj veličini i kvaliteti.

Ova iritantna stvorenja često nas oneraspolože već na sami zvuk, no znaju biti i opasni jer često puta dolaze kao prijenosnici različitih bolesti. Prilikom uboda mogu uzrokovati kožne promjene i alergijske reakcije. 

Kako bismo se što bolje zaštitili od komaraca, potrebno je izbjegavati jarke boje poput žute, a pomažu i određene namirnice poput češnjaka i bosiljka jer ih njihov miris drži podalje od nas.

Češnjak zapravo prikriva miris ugljičnog dioksida kada izdišete, a osim toga, spojevi sumpora koji se izmjenjuju kroz vašu kožu, dodatno vas odbijaju od njih. Korisna su i eterična ulja, metvica, limunska trava, a potrebno je i izbjegavati vlažna mjesta, javlja Večernji list.

Vanilija je prirodno sredstvo borbe protiv komaraca. Dodajte dvije čajne žličice vanilije u jednu šalicu vode, ulijte u bocu te se pošpricajte. Vanilija će 'zakamuflirati' vaš tjelesni miris i zadržati komarce podalje od vas.

Komarci su osobito skloni parfemima, lakovima, pa čak i dezodoransima. Ako koristite losione i slične preparate, pokušajte koristiti one koji imaju jak miris lavande, bosiljka, ružmarina ili čak eukaliptus.

Ako imate krvnu grupu 0, bit ćete pravi mamac za ove insekte. Preporučuje se nositi i 'laganu' odjeću prozračnih materijala, a sa sobom uvijek imajte i bocu vode za osvježenje. 

Kopirati
Drag cursor here to close