Gric, gric

Kako reagirati na ugriz pauka?

Mehanizam djelovanja otrova pauka i insekata veoma je sličan.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 08. 2019. u 22:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugriz pauka obično nije opasan po život, ali ukoliko dođe do alergijske reakcije na koži, ili je pak u pitanju opasna vrsta, poput crne udovice, tada treba odmah zatražiti liječničku pomoć, da bi se spriječile sve moguće komplikacije i ozbiljnije tegobe, koje mogu biti i smrtonosne.

Iako smo skloni da pomislimo da su pauci insekti, to zapravo nije točno. Ove životinjice, čiji ugriz može zadati mnogo muka, pripadaju klasi zglavkara. Ipak, mehanizam djelovanja otrova pauka i insekata veoma je sličan.

Simptomi ujeda pauka i reakcije na koži 

Poznato je da insekti svojim ubodom ubrizgavaju u naš organizam otrov, tj. venom koji kod nekih osoba može izazvati alergijske, ponekad i po život opasne reakcije, slična stvar se odigrava i kad su pojedini pauci u pitanju.

Istraživanjem koje je urađeno u SAD-u, došlo se do zaključka da su na tom području procentualno najčešći bili ugrizi smeđih paukova…

Svaki ugriz pauka izaziva uobičajenu reakciju na koži, tj. mjestu ugriza, u vidu lokaliziranog otoka i crvenila s pratećim neprijatnim bolom, čiji dijametar najčešće ne premašuje deset centimetara i koji se povlače za manje od 24 sata.

Ova reakcija se javlja neposredno poslije ugriza i posljedica je toksičnog djelovanja otrova. Ugriz kućnog pauka najčešće karakteriziraju upravo ovakvi simptomi, koji su bezopasni… Stoga možemo reći da ugrizi ili ubodi pauka uglavnom prolaze neopaženo, iako nisu rijetke ni tegobe poput alergijske reakcije na koži i drugih neprijatnih komplikacija.

Alergija nakon uboda može se javiti i kod osoba koje joj nisu sklone, a poznato je da su reakcije na ove otrove među najintenzivnijim i najopasnijim. lako su na našem podneblju najčešće alergijske reakcije na ubod pčele, ose i stršljena, a najopasniji su ubodi u glavu i vrat, nikako ne treba zaboraviti,niti zanemariti ujed pauka.

Hoće li se već na prvi ubod javiti alergija, nitko ne može predvidjeti. Alergija na ugriz pauka može biti opasna po život.

Preosjetljivost i alergija na ujed pauka manifestiraju se sa pojačanim lokalnim i sistemskim reakcijama. Kao prvi simptomi javljaju se otok i crvenilo na mjestu uboda, praćeni bolom, ali za razliku od uobičajene reakcije, otok i crvenilo su značajno veći, izraženiji i zauzimaju površinu čiji dijametar premašuje deset centimetara.

Najčešće se sporo povlači, tako da traje duže od jednog dana, nije rijetkost da se ugriz pauka nakon 7 dana i dalje primjećuje na koži. S druge strane, sistemske reakcije prepoznaju se po tome što se manifestiraju ne samo na mjestu uboda već i na drugim dijelovima tijela, ili pak zahvaćaju cijeli organizam.

Što učiniti?

Za blage alergije karakteristična je pojava osipa u vidu koprivnjače, tj. crvenih pečata po tijelu praćenih svrabom ili pojavom blagog otoka mekih tkiva lica ili drugih regija tijela. Daleko su najopasnije snažne sistemske reakcije, kada dolazi do naglog pada arterijskog pritiska, što je praćeno zujanjem u ušima, vrtoglavicom, nestabilnošću pri hodu ili iznenadnim gubitkom svesti.

U ove reakcije spadaju i otok jezika i resice uz osjećaj gušenja, povraćanje i dijareja. Najčešće se snažne sistemske reakcije na ugriz pauka javljaju udruženo, tj. zahvaćaju više organa odjednom, nastaju neposredno nakon uboda i razvijaju se vrlo brzo, tako da mogu biti i smrtonosne.

Kod velike većine ugriza ne dolazi do komplikacija i alergija i sve što će vam biti potrebno je da na mjesto gdje se ujed pauka dogodio sa  malo vode i sapuna, kožu blago isperete. Nakon toga stavite hladni oblog, koji će vam smanjiti bol, crvenilo i eventualni otok.

Kopirati
Drag cursor here to close