Saznali smo!

Kako ovog ljeta možete lakše i brže postići preplanuli ten

Ako ste svijetle puti i teže tamnite na suncu - u nastavku pročitajte što točno možete učiniti kako bi pripremili kožu za sunce i ubrzali njezino tamnjenje.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 06. 2019. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija  / Čuvajte guzu da ne izgori

Možemo slobodno priznati, sunčanje i nije neka kvantna fizika. Sve je zapravo vrlo jednostavno. Izložimo se suncu koje stimulira proizvodnju melanina od čega naša koža tamni. Međutim, nekima je lakše postići preplanuli izgled, dok nekima baš i nije. Ako ste svijetle puti i teže tamnite na suncu - u nastavku pročitajte što točno možete učiniti kako bi pripremili kožu za sunce i ubrzali njezino tamnjenje, navodi miss7.

  1. Piling za tijelo

Ako se spremate za plažu i sunčanje, morate svoju kožu dobro pripremiti. Piling kože, odnosno eksfolijacija nešto je što obavezno morate obaviti prije odlaska na more kako bi ti koža kasnije bila zahvalna. Pilingom s grubljim zrncima uklonit ćete mrtve stanice s vanjskog sloja kože koja će nakon toga dobiti poseban sjaj i mekoću te će bolje upijati hidratantna sredstva za njegu. Također, ovaj postupak odličan je za poboljšanje cirkulacije krvi u tijelu kao i za bolji izgled kože. Osim što će Vam koža biti lijepa i meka, uklanjanjem mrtvih stanica pomoći ćete joj da bolje potamni na suncu.

Piling možete kupiti u gotovo svakoj drogeriji, a možete ga i sami napraviti kod kuće. Recept je vrlo jednostavan, sve što Vam treba je:

šećer ili himalajska sol

prirodno ulje (npr. bademovo ili ulje čajevca)

eterično ulje (npr. lavande ili kadulje)

Nekoliko žlica šećera ili himalajske soli pomiješajte s malo prirodnog i par kapi eteričnog ulja dok ne dobijete gustu smjesu. Smjesu utrljajte na mokru kožu kružnim pokretima, najbolje tijekom tuširanja. Nakon što dobro istrljate kožu, piling samo isperete vodom. Sada je Vaša koža spremna za upijanje sunčevih zraka. 

  1. Voda, voda i samo voda

Pijete puno vode tijekom dana? Odlično, jer u ljetnim mjesecima trebate pojačano unositi tekućinu u tijelo. No, osim hidratacije tijela iznutra, koži je potrebna i hidratacija izvana. Zbog toga valja istaknuti važnost korištenja hidratantnih proizvoda. Vaše tijelo sastoji se od gotovo 70% vode, ali ljeti se taj postotak može znatno smanjiti zbog jakih vrućina i pojačanog znojenja. Budući da često neopterećeno uživamo u svim ljetnim blagodatima i ne marimo previše za negativne strane sunca, trebamo biti svjesni njegove štetnosti i utjecaja na kožu kao i mogućnosti da dovede kožu do dehidracije.

Kako bi spriječili isušivanje kože, osim unošenja tekućine u tijelo, jedan od najosnovnijih koraka koji možete raditi svaki dan (ujutro i navečer!) je nanošenje hidratantne kreme, losiona ili ulja kako bi Vaša koža bila dobro hidratizirana izvana. Naravno, mnogo je različitih preparata između kojih možete birati, pa izaberite ono koje najviše odgovara Vašim preferencijama. Međutim, najvažnije je da nakon sunčanja kožu nahranite hidratantnim i njegujućim preparatima kao što je Melem ulje poslije sunčanja koji, zahvaljujući uljima kokosa, jojobe i badema, obnavlja kožu, hrani je i čini mekšom. Zapamtite, njegovana i hidratizirana koža lakše će proizvoditi melanin koji koži daje onaj prekrasan preplanuli ten. 

  1. Dok jedeš potičeš tamnjenje?

Želite li brže do preplanulog tena, bitno je znati da ti i prehrana može pomoći u tome. Opskrbie se raznolikim povrćem i voćem jer većina ima veliki postotak vode u sebi što će Vam dodatno hidratizirati tijelo. Osim toga, namirnice bogate vitaminima A, C i E smanjit će upale nastale djelovanjem štetnih UV zraka. Zbog toga ne bi bilo loše da u svoj jelovnik ubacite svježe rajčice koje su bogate ovim vitaminima!

Mrkva, kelj, špinat, marelice, naranče, mango i papaja bogati su beta-karotenom koji je odgovoran za sporije starenje kože i brže tamnjenje. Zato, ako želite brže i lakše do preplanulog tena, uvrstite ove namirnice u svoj jelovnik tijekom cijelog ljeta.

  1. Samotamnjenje, ali sa zaštitom

Složit ćemo se da gotovo nikada nije bilo lakše potamniti bez izlaganja suncu no što je danas. Uz razne proizvode za samotamnjenje, dovoljno Vam je svega nekoliko minuta da postigneš preplanuli izgled. No, uspijevate li u tome? Nanošenje instant spreja i krema za samotamnjenje može biti nezgodno, neuredno i zahtjevno, a da ne spominjemo - neujednačen i flekav izgled te mrlje na odjeći. Stoga te skroz kužimo ako ste već odustali od te opcije.

Srećom, postoji dugoročnije rješenje, a zove se marmelada za poticanje tamnjenja. Osim što su marmelade prekrasnog mirisa, pomoći će koži da izgleda sjajno i njegovano. Naravno, većina marmeladi i pekmeza za samotamnjenje ne sadrži zaštitni faktor, pa uvijek morate kupovati duplo - i marmeladu i kremu sa zaštitom.

  1. Trik bijele odjeće

Koliko puta ti se dogodilo da ste ostali zapanjeni nečijim preplanulim tenom? No jeste li ikada primijetili boju odjeće koju ta osoba nosi? Znamo u čemu je tajna - u svijetlim bojama! Naime, čak i lagano preplanuli ten doći će do posebnog izražaja kada obučete kontrastnu bijelu boju, zato se ovog ljeta opskrbte bijelim haljinama, kratkim hlačama i majicama. Osim toga, bijela odjeća odlično reflektira sunce i zbog toga održava optimalnu temperaturu tijela što će ti dobro doći kad se temperature popnu iznad 35 stupnjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close