Savjeti za roditelje

Kako odabrati dioptrijske naočale za djecu?

Da biste mogli olakšati svom djetetu, za početak, potrebno je da se educirate kako biste na najbolji način mogli da pomognete svom djetetu.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 03. 2021. u 09:26 mr.sc. Bojan Kozomara

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kratkovidnost kod djece je u posljednjem desetljeću postala česta pojava. Veoma je važno da roditelji u potpunosti budu upućeni sa svim detaljima u vezi kratkovidnosti i dječijih dioptrijskih naočala kako bi se njihovi mališani što jednostavnije i bezbolnije navikli na pomagalo koje će postati sastavni dio njihovih života.

Da biste mogli olakšati svom djetetu, za početak, potrebno je da se educirate kako biste na najbolji način mogli da pomognete svom djetetu.

Ako vaše dijete dobije dijagnozu miopije, odnsno kratkovidnosti, to znači da su mu predmeti koje gleda sa određene distance, zamagljeni. Kratkovidnost se uglavnom može pogoršati tijekom djetinjstva i adolescencije, ali se, na svu sreću, može korigovati pomoću dioptrijskih naočala za djecu.

Ukoliko vaš mališan na vrijeme počne nositi dioptrijske naočale za djecu i nosi ih redovno, a dioptrija je precizno određena, vid djeteta ne bi trebalo da se pogoršava.

Što uzrokuje kratkovidnost kod djece?

Ako vaše dijete ima miopiju to znači da mu je očna jabučica nešto duža od normalnog i da se zraci svjetlosti koji omogućavaju da vidimo slike fokusiraju ispred mrežnjače, a trebalo bi da se fokusiraju direktno na mrežnjači.

Kada se to dogodi predmete koje djeca gledaju sa određene udaljenosti nisu oštri, već su zamagljeni.

Multifokalna kontaktna sočiva, dioptrijske naočale za djecu ili kapi za oči koje propisuje oftalmolog mogu usporiti progresiju miopije kod djece. S druge strane stavljanje kapi klincima može biti neugodno, mogu postati osjetljivi na svjetlost ili mogu osjetiti svrab ili neugodnost.

Kako znati da li su dječije dioptrijske naočale idealno rješenje za probleme sa vidom?

Problemi sa vidom, kod djece, najčešće počinju između šeste i 12. godine života, a briga o vidu je veoma važna stvar tokom šolovanja i zato je djecu potrebno redovno voditi na preglede.

Osim ako dijete baš ne želi nositi dječije dioptrijske naočale, što je rijetko, vaše dijete vam najvjerovatnije neće samo reći da ima problem sa vidom.

Upravo zato morate pratiti simptome koji ukazuju na to da su mu potrebne dječije dioptrijske naočale, a neki od njih su sljedeći:

  • Dijete drži knjigu, tablet ili svesku blizu lica
  • Sjedi blizu televizora
  • Škilji ili zatvara jedno oko kada čita
  • Žali se na glavobolje
  • Suze mu/joj oči
  • Često trlja oči rukama

Ako dijete naprasno popusti u školi ili postane lošije u izt+vanškolskim aktivnostima, uzrok tome može biti pogoršanje vida. Ukoliko pita učiteljicu da sjedi bliže tabli, to takođe može biti jedan od znakova koji upućuje na kratkovidnost i potrebu da se nose dječije naočale za vid.

Ako primjetite neke od ovih simptoma obavezno zakažite pregled kod oftalmologa jer je jako važno da se kratkovidnost tretira što prije kako vid ne bi uticao na kvalitet života vašeg djeteta.

Kad su djeca u pitanju, liječnik će najvjerojatnije, za korekciju vida, prvo propisati dioptrijske naočale za djecu.

Iako su i kontaktna sočiva sasvim sigurna za djecu, preporučuju se kasnije kad roditelj procijeni da je dijete dovoljno zrelo da ih samo stavlja i održava.

Kako odabrati najbolje dioptrijske naočale za djecu?

Kad su u pitanju dječije naočale za vid potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari. Kupovina dječijih naočala može biti veoma izazovna jer je važno da kupite ono što zadovoljava medicinske i sigurnosne standard, ali i da se vašem djetetu sviđaju.

Prije nego što krenete u kupovinu dobro se pripremite, otkrijte šta je to što vaše dijete želi, ali i koje su dječije naočale za vid po preporuci stručnjaka najbolje i pokušajte pomiriti te dvije stvari.

Većina optika ima veoma veliki izbor dioptrijskih okvira za djecu, a upravo to nekad može biti zbunjujuće jer većina roditelja kupi onaj koji se djetetu najviše svidio izgledom, a to nije uvijek najbolja opcija.

Stoga, kada kupujete dječije dioptrijske naočare vodite računa o nekoliko veoma važnih faktora:

Debljina okvira za dječije dioptrijske naočale. To je sigurno jedan od najvažnijih faktora koje je potrebno da imate u vidu prije kupovine okvira.

Prije nego što počnete tražiti okvire za dječije naočare za vid, upoznajte optičara sa dioptrijom i debljinom stakala koje dijete treba da nosi. Ukoliko su u pitanju deblja stakla, birajte manje okvire, jer će na taj način stakla izgledati vizuelno tanja.

Neka dječije dioptrijske naočale budu moderne i u trendu. Ne gledaju baš sva djeca blagonaklono na nošenje naočala i zato je veoma važno da se djetetu okviri svide kako bi lakše prebrodilo činjenicu da mora da ih nosi.

Nemojte se fokusirati samo na jednobojne i neutralne okvire već djetetu pokažite i one šarenije modele. S druge strane, jednobojni okviri za dječije dioptrijske naočale u nekim jarkim bojama poput crvene ili narandžaste mogu uljepšati lice djeteta i imati pozitivan efekt da pokazuju svoje naočale s ponosom, a ne da stalno budu svjesni kako ih nose, u smislu tereta.

Tip kože i oblik lica utiču na to koje ćete dioptrijske naočale za djecu izabrati. Detalji na koje također treba da obratite pažnju jesu i tip kože vašeg djeteta i naravno – oblik lica.

Na primjer, smeđe nijanse okvira, metalni okviri i tirkizne nijanse se savršeno slažu sa toplijim tonovima kože. Isto tako, vjerojatno ćete naići i na zanimljive okvire za dječije naočale za vid koji pašu različitim oblicima lica. U svakom slučaju važno je da dijete proba što više stilova i oblika prije nego što se odluči za onaj jedan savršeni.

Materijal od kojeg su napravljene dječije dioptrijske naočale. Kad je u pitanju materijal koji se preporučuje kad je riječ o manjoj djeci, plastika je i dalje broj jedan, posebno ukoliko sadrži TR90 materijal – plastiku napravljenu po švajcarskoj tehnologiji koja omogućuje super-fleksibilne okvire koji su veoma otporni i ne gube oblik.

Isto tako topla preporuka stručnjaka jeste da birate hipolaergene materijale. Velikom broju roditelja se sviđa ideja okvira za dječije naočale napravljenih od čiste gume jer su potpuno fleksibilni, ali nakon kratkog vremena može se dogoditi da stakla počnu ispadati, kao i da tijekom toplijih dana okvir gubi svoj prvobitni oblik, što nije baš sjajna opcija.

Most koji savršeno prijanja. Okvir za dioptrijske naočare počiva na nosu i mora dobro da prijanja, da ne klizi i da ne žulja jer u suprotnom djeca mogu imati problema sa vidom.

Dakle, dioptrijske naočale za djecu ne smiju da klize s nosa, ali isto tako, most ne smije biti previse usko postavljen kako naočale ne bi bile neudobne.

Idealna opcija je odabrati okvir koji ima podesivi most kako bi dijete samo prilagođavalo naočale za vid dok ih nosi. Isto tako, kako most stoji na nosu može imati uticaj i na to kako dječije dioptrijske naočale izgledaju na licu.

Zakrivljenost ručkica. Dio ručkica koji je blago zakrivljen iza ušiju djeci omogućava udobnost nošenja naočala, a pored toga pruža im sigurnost da im dioptrijske naočale neće padati.

I zato je veoma važno da ručkice prilagodite tako da budu zakrivljene kako bi djeca nesmetano mogla da budu djeca, da bezbrižno trče i igraju se bez bojazni da će im naočale ispasti. Postoji i opcija traka koje povezuju jednu i drugu ručkicu oko glave, ali to je namijenjeno manjoj djeci.

Kako odabrati prava stakla za dječije naočale za vid?

Kada je riječ o materijalima od koga su napravljena stakla za dječije dioptrijske naočale najbolje je da se posavjetujete sa optičarima koji će vam preporučiti ono što je najbolje za vaše dijete.

Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da su stakla za dioptrijske naočale za djecu napravljena od materijala koji je otporan na udarce te da imaju UV zaštitu.

Isto tako, materijal birajte u odnosu na to koliko je vaše dijete aktivno, koliko vremena provodi za televizorom ili računarom, a koliko za knjigom, te koliko vremena tokom dana provodi u igri ili sportskim aktivnostima.

Kako da nošenje dioptrijskih naočala djetetu bude cool?

Ako vaše dijete dobije dijagnozu kratkovidnosti te ukoliko mora nositi dioptrijske naočale, pripremite se i na to da dijete u početku može osjećati otpor prema nošenju naočala.

Vi ste tu da mu pokažete kako nošenje naočala može biti cool.

Nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći:

  1. Neka dijete učestvuje u biranju okvira za dioptrijske naočale uz vaše sugestije jer će se u tom slučaju osjećati kako samo donosi ovu važnu odluku.
  2. Budite strpljivi i nemojt gubiti živce ako dijete ne želi stalno da nosi dioptrijske naočale za vid. Vodite se time da je bolje da ih nosi povremeno, nego nikako. Za početak, postavite kratke ciljeve, neka ih nosi 15-20 minuta dnevno, pa svakog dana po malo produžite vrijeme nošenja. Nagradite dijete kada dostigne dnevni ili sedmični cilj. Vremenom će dijete samo shvatiti kako su mu dioptrijske naočale neophodne.
  3. Stalno ih podsjećajte i budite dosadni, ali na afirmativan način.
  4. Pokažite djetetu neke poznate face, likove iz filmova, serija i crtića koji nose naočale, poznate naučnike, književnike, muzičare, sportiste…
  5. Povremeno provjerite da li im naočale za vid dobro stoje, da li su se negdje olabavile, iskrivile, da li žuljaju ili spadaju i na vrijeme reagirajte.
Kopirati
Drag cursor here to close