Zdrava pluća važnija nego ikad

Kako možete utjecati na zdravlje pluća

Zdrava pluća su danas važnija nego ikad – evo kako vi možete utjecati na njihovo zdravlje
Lifestyle / Zdravlje | 01. 11. 2020. u 21:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Puno je navika kojima štetite zdravlju pluća, a u vrijeme pandemije i virusa koji baš njih „napada“, njihovo zdravlje nikad nije bilo važnije. Evo što možete za njih učiniti.

Prestanite pušiti


Duhanski dim može suziti dišne puteve i uzrokovati upale, zbog čega možete otežano disati. Može doći i do iritacije pluća što može uzrokovati kašalj. Kroz vrijeme, pušenjem ćete oštetiti tkiva dišnih organa. Radi se o najvažnijem uzročniku razvoja raka pluća ili kronične opstruktivne plućne bolesti.

Provjerite ima li u vašem domu radona

Radon je bezbojan, kemijski inertan plin koji nastaje radioaktivnim raspadom radija i sam po sebi je radioaktivan. Ovaj plin bez mirisa značajno povisuje izglede za razvijanje rizika od raka pluća i drugi je po redu uzročnik raka  pluća u SAD-u. Ako pušite kod kuće i vaš dom ima visoku razinu radona, izloženi ste izrazito visokom riziku ove maligne bolesti. Radon nastaje prirodnim raspadanjem urana koji je sadržan u mnogim vrstama tla. Obično prodire kroz zemlju u dom kroz sićušne rupine i krhotine u temeljima.

Očistite tepihe

Dobra je ideja usisati tepih tri puta tjedno i prati ga jednom godišnje. Kako se u njemu mogu nalaziti plijesan, izmeti insekata, prašina i grinje – sve to možete udahnuti, što nije dobra stvar. Ako vam nije najdraža stvar čistiti tepihe tako često, razmislite o tome da ih izbacite i u domu imate samo tvrde površine.

Ostanite aktivni


Možda ste već čuli kako tjelesna aktivnost doprinosi zdravlju srca, ali je ona dobra i za vaša pluća, a čak može i poboljšati simptome nekih ozbiljnijih stanja. Ako teretana nikako nije vaš odabir, isprobajte brzo hodanje, ili lift zamijenite stepenicama. Svakako biste trebali posvetiti 30 minuta aktivnosti svaki dan. Ako imate problema s plućima, prije se svakako posavjetujte sa svojim liječnikom.

Provjerite svoje kućanske aparate

Kad god plin gori, u pećnicama ili drugim grijačima, proizvodi kemikaliju koja se zove dušikov oksid. Taj plin može negativno utjecati na pluća, zbog njega možete kašljati, a može izazvati i astmu. On se proizvodi i ako se grijete na drva ili ulje. Budite sigurni da su vam svi aparati postavljeni pravilno, a posebnu pažnju obratite na to kamo se šalju otpadni plinovi iz vaše kuće.

Očistite ovlaživač zraka


Radi se o jednostavnoj napravi koja zraku dodaje vlagu i pomaže vam da lakše dišete. To je istina, ali ako ga ne čistite mogu se u njemu razviti gljivice koje će vašim plućima priuštiti upalu. Ne zaboravite očistiti njih ali i klima uređaje.

Ne zaboravite na vodu


Postoji površina prekrivena tankom sluznicom na vašim plućima, a ako u danu konzumirate dovoljno tekućine, taj će sloj ostati tanak i tako pomoći plućima da odrade svoj posao. Ako imate KOPB, voda je posebno važna jer će vam olakšati iskašljavanje i tako umanjiti probleme.

Vježbe disanja


Izbacite stari zrak, pustite u pluća novi – to je ukratko sva mudrost. Bilo bi dobro kada biste svaki dan barem pet minuta ujutro i navečer vježbali disanje kako bi s vremenom prešlo u naviku.

•  Sjednite na pod ili neku drugu čvršću podlogu i zauzmite uspravan stav leđa
•  Vrlo je važno da vam kralješnica bude uspravna kako biste mogli pravilno udisati i izdisati
•  Udišete zrak kroz nos, a izdišete kroz usta, ali tako da ga lagano ispuhujete
•  Duboko udahnite trbuhom, u početku ga možete i izbočiti van kako bi vam to postalo normalno. Nakon što zrak ulazi u trbuh polako ga udišite donjim dijelom pluća pa sve do prsa. Brojite do 6
•  Zadržite tako dah 3 sekunde
•  Izdisaj kreće jednako tako od trbuha koji tom prilikom možete uvući, a nastavlja se tako od sredine do vrha pluća. Pokušajte brojati do 12.

Perite ruke


Infekcija dišnih putova, poput prehlade, može stići i do pluća i ozbiljno oštetiti vaše zdravlje. Kako biste bakterije i viruse držali podalje od sebe, perite ruke često sapunom i vodom, ne dirajte lice, oči, nos i usta rukama. Perite zube dva puta u danu i stomatologu odlazite dva put godišnje. Ne odlazite na posao ili u školu ako ste bolesni.

Više smijeha


Najbolja je ovo vježba za trbušne mišiće i pomaže pri većem unosu zraka u pluća. Poput sporta, trčanja ili vježbi disanja, dobar smijeh će očistiti dišne putove i napraviti mjesta za svjež zrak koji može doprijeti do svih „kutaka“ pluća.

Idite redovito na preglede kod liječnika

Nema boljeg načina nego bolesti otkriti odmah na početku, a posebno se to odnosi na bolesti pluća koje često nemaju jasne simptome. Sve promjene koje primijetite, bile one i male, svakako naglasite svom liječniku. On će poslušati pluća ili vas uputiti na daljnje preglede ako nešto nije u redu.

Kopirati
Drag cursor here to close