Izjave i reakcije

Čiji je virus agresivniji - srpski ili talijanski?

Epidemiolog Radmilo Petrović smatra da nije moguće da je virus strašniji samo u Srbiji, pošto je epidemiološka situacija pogoršana na cijelom Balkanu
Lifestyle / Zdravlje | 15. 07. 2020. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zdravlje "Batut" zatražit će od Italije informacije o tome na osnovu čega je utvrđeno u talijanskoj pokrajini Veneto da je "srpski virus" korona agresivniji od onog u Italiji.

Ovaj potez je uslijedio poslije izjave guvernera Veneta Luce Zaije da je "srpski" virus agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji.

"Tek kada dobijemo službene informacije o tome, možemo reagirati. Na osnovu podataka koje nam budu dali, moći ćemo da se postavimo prema takvoj situaciji", rečeno je za "Politiku" u Ministarstvu zdravlja Srbije.

Jako virusno opterećenje

Guverner Veneta je izjavio da su u ovoj pokrajini izolirali Covid-19 kod pacijenata koji su došli iz Srbije i da su, nakon urađena četiri testa, primijetili da je njihovo virusno opterećenje jako.

Zaia je rekao da su virusi identični, ali da pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je bio izoliran u Italiji, te da srpski virus ima drugačiju mutaciju od one koja je poznata u Italiji.

Srpski epidemiolog Predrag Kon jučer je rekao kako ne zna što to znači i da svako može izjaviti što hoće, ali da moraju iznijeti i dokaze da je nešto 'virusološki' dokazano.

Rekla-kazala

Epidemiolog Radmilo Petrović smatra da nije moguće da je virus strašniji samo u Srbiji, pošto je epidemiološka situacija pogoršana na cijelom Balkanu, te da samo vrhunske laboratorije u SAD, Kini ili Rusiji mogu ispitati ovo što tvrde Talijani.

"Dok iz ozbiljne svjetske laboratorije ne bude službeno priopćeno da je srpski virus jači od drugih, sve priče ostaju na razini rekla-kazala", smatra Petrović.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da se u Srbiji nalazi europski soj virusa korona koji se razlikuje od onog originalnog kineskog iz Wuhana, te da je jedino dokazano u znanosti da neke sitne promjene mogu da utječu da virus lakše prijanja uz stanicu, odnosno da se efikasnije prenosi, ali nema dokaza da izaziva težu kliničku sliku.

Znanstveni suradnik Univerzitetske klinike u talijanskom gradu Modeni Jovana Milić rekla je da uvijek postoji mogućnost da guverner Veneta, koji je političar a ne liječnik, nije dobro razumio i interpretirao informaciju, te dodala da na tu temu znanstvena zajednica u Italiji još ništa nije rekla.

Kopirati
Drag cursor here to close